9.2 / 10 1825 reviews 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

2 min. te lezen

Terug

Zonnepanelen: steeds meer huishoudens en ondernemers nemen ze. Maar een veel gestelde vraag blijft: wat is de terugverdientijd? Wanneer ga je merken dat jouw investering je daadwerkelijk iets opbrengt? Hierop is helaas geen pasklaar antwoord, omdat het van vele factoren afhangt. Toch kan dit artikel inzicht bieden. 

Gemiddelde

Natuurlijk kan er iets gezegd worden over een gemiddelde terugverdientijd. Dit is ongeveer zes jaar, op basis van een installatie van 10 tot 12 zonnepanelen. Dit in een huishouden van drie personen die samen 3300 kWh verbruiken. Ook wordt er bij deze berekening rekening gehouden met een geldige salderingsregeling en het gemiddeld aantal zonuren in Nederland.

Rekenvoorbeeld

Je kunt de terugverdientijd zonnepanelen berekenen. Als je 13 zonnepanelen op je dak laat leggen en je verbruikt 3700 kWh per jaar, betaal je 5000 euro aan zonnepanelen. Je wekt in dit voorbeeld ook 3700 kWh op. De elektriciteitsprijs is 0,30 per kWh, dit is dus de besparing die je doet per kWh. Eerst vermenigvuldig je de opbrengst met de stroomprijs. Dat is in dit geval €1110 per jaar. Vervolgens deel je de aankoopprijs door de besparing. Dit is de terugverdientijd. Dat is 5000 gedeeld door 1110: 4,5 jaar. In dit rekenvoorbeeld zou je dus na 4,5 jaar de zonnepanelen hebben terugverdiend. Na de 4,5 jaar kun je nog 15 tot 20 jaar genieten van gratis stroom.

De salderingsregeling

De salderingsregeling is op dit moment een regeling waarbij huishoudens en kleine bedrijven hun zelfgeproduceerde stroom mogen terugleveren aan de stroomleverancier en dit mogen afstrepen tegen hun eigen energierekening. Voor alle te veel opgewekte stroom krijg je dus een terugleververgoedering. Toch gaat er de komende jaren iets veranderen aan deze regeling. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, schaalt de overheid deze regeling af vanaf 2023. Dit kan dus invloed hebben op de terugverdientijd van jouw installatie.

Ook de hoogte van de terugleververgoedering heeft invloed op de terugverdientijd. Hoe meer je vergoed krijgt, hoe sneller je jouw installatie hebt terugverdiend. Bij Pure Energie vergoeden ze €0,0726 per kWh. Als je dus 500 kWh meer opwekt, krijg je aan het eind vna het jaar €36,60. 

Betere kwaliteit

De levensduur van zonnepanelen wordt steeds langer. Je zult dus altijd ruim voor het eind van de levensduur de installatie hebben terugverdient. Doordat steeds meer mensen zonnepanelen willen en het aanbod beter wordt, gaat de prijs van de panelen naar beneden. Daarnaast bespaar je heel veel op de vaste kosten. Zonnepanelen blijven dus altijd aantrekkelijk voor de consument.

Beter voor het milieu

Ook met het oog op het milieu is het beter om te investeren in zonnepanelen. Hiermee draag je positief bij aan het klimaat. Grijze stroom heb je niet meer nodig. Grijze stroom wordt gewonnen door fossiele brandstof om te zetten in elektriciteit. Fossiele brandstof raakt uitgeput, dus op een gegeven moment zal het verdwijnen. Daarnaast is het omzetten van fossiele brandstoffen een veel grotere aanslag op het milieu dan het omzetten van zonne- of windenergie naar stroom.

Pure Energie maakt het mogelijk voor iedereen om gebruik te maken van groene stroom. Of je nou zonnepanelen hebt of niet.Publicatiedatum 03/12/2021