9.2 / 10 1825 reviews 

Wat is een kinderkussen en waarom is deze belangrijk? 

2 min. te lezen

Terug

De functie van een hoofdkussen is natuurlijk duidelijk. Het zorgt ervoor dat de rug en nek optimaal ondersteunt worden om zo de nachtrust zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor een volwassenen werkt het anders dan voor kleine kinderen. Een volwassenen heeft namelijk een relatief kleiner hoofd en bredere schouders. Hierdoor is het belangrijk dat de nek goed ondersteunt wordt. Voor kindjes is het hoofd relatief groter. Hierdoor is een groot kussen niet nodig. Dit kan er voor zorgen dat de kin van het kindje op de borst gaat rusten. Een dunner kussen is dan ook voor een peuter gewenst.

Vanaf welke leeftijd is een kinderkussen te gebruiken?

In de meeste gevallen is de leeftijd tussen 2 a 3 jaar geschikt om uw kindje te voorzien van een kinderkussen. Wanneer het kindje deze leeftijd behaalt, zal het zelf aan gaan geven dat het een kussentje nodig heeft. Dit doet het kindje namelijk door zijn handjes, knuffeltje of deken te gebruiken als kussen. Wanneer u dit nu ziet gebeuren, kunt u starten met het gebruik van een kinderkussen. U kunt er ook voor kiezen om dit op te bouwen in twee stappen. U kunt dan in eerste instantie een kleiner kussen gebruiken die een maximale hoogte van 2 centimeter heeft. Deze kunt u vanaf 1,5 jarige leeftijd gaan gebruiken. Wanneer het kindje dan de leeftijd van minimaal 2 jaar bereikt, kunt u deze inwisselen voor een kinderkussen. 

Wat is een kinderkussen precies?

Een kinderkussen is eigenlijk niet meer dan een standaard hoofdkussen speciaal voor kinderen. Een kinderhoofdkussen is dan ook een dunnere en zachtere variant van het volwassen hoofdkussen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het kussen gemakkelijk lucht doorlaat. Dit zorgt er namelijk voor dat uw kindje zich niet kan verstikken. Qua materialen kunt u het beste kiezen voor polyester en katoen. In sommige gevallen kan het ook gewenst zijn om een bescherming tegen mijten, bacteriën en schimmels te kiezen. Zeker als uw kindje allergisch is voor verschillende stoffen is dit een zeer verstandige keuze!

Van een klein naar groot kussen

Wanneer uw kind de leeftijd van 5 a 6 jaar bereikt, gaat het doorgaans naar een groter bed. Dit vraagt dan ook om een ander hoofdkussen. Het kussen dient dan ook wat groter en dikker te zijn. Dit is natuurlijk per kind verschillend en afhankelijk van de grootte en het gewicht van het kind. Daarnaast speelt ook de slaaphouding een rol. Zijslapers hebben bijvoorbeeld een groter hoofdkussen nodig dan kinderen die op de rug of buik slapen. Dit grotere kussen kan dan ook al snel een volwassenen kussen worden. Let hier wel bij op dat het kussen dient te ademen. Zo voorkomt u verstikking.

 

Publicatiedatum 11/10/2021