9.2 / 10 1726 reviews 

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een woonverzekering?

2 min. te lezen

Terug

Als je voor het eerst een eigen woning betrekt - een huur- dan wel koopwoning - komt er een heleboel op je af. Allereerst natuurlijk het verkrijgen van een woning, maar daarna komt ook nog eventueel klussen, inrichten en het verhuizen zelf. Waar je misschien niet meteen aan denkt bij het betrekken van je eerste woning, is dat je ook verzekeringen moet gaan afsluiten. Het is een beetje afhankelijk wat voor type woning je betrekt wat voor verzekering je moet gaan afsluiten. Betrek je een koopwoning, dan is een opstalverzekering verplicht en een inboedelverzekering optioneel. Betrek je een huurwoning, dan zijn er geen verzekeringen verplicht, maar deze zijn natuurlijk wel aan te raden. Als je je gaat verdiepen in verschillende soorten verzekeringen kunnen al die termen je nog wel eens wat gaan duizelen. Daarom leggen we helder uit wat welke verzekering precies is.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering - de naam zegt het eigenlijk al - is een verzekering waarmee je je inboedel verzekert. Oftewel: alles wat in en rondom je huis staat is dan verzekert bij schade door bijvoorbeeld brand, lekkage of diefstal. Het hangt van de voorwaarden van je verzekering af hoeveel geld je krijgt wanneer je daadwerkelijk schade hebt. Dit kan de nieuwwaarde zijn, de prijs die je moet betalen wanneer je nu een nieuw product aan zou schaffen, maar ook de dagwaarde. In het laatste geval krijg je minder, je krijgt slechts het bedrag wat je spullen nu nog waard zouden zijn geweest als ze geen schade hadden geleden.

Wat is een woonverzekering?

De term woonverzekering is een overkoepelende term voor de verschillende verzekeringen die te maken hebben met wonen, namelijk de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Een opstalverzekering heb je als huurder zelf niets mee te maken, dit is alleen verplicht voor de eigenaar van de woning. Als huurder ben je wel zelf verantwoordelijk voor een eventuele inboedelverzekering. In sommige gevallen kan een verhuurder van je eisen dat je een inboedelverzekering afsluit wanneer je diens huis betrekt. 

Kies je voor een inboedelverzekering?

Of je wel of niet voor een inboedelverzekering gaat is helemaal aan jou. Het nemen van een inboedelverzekering wordt wel vaak aangeraden, omdat de schade bij bijvoorbeeld brand al snel in de duizenden euro's kan lopen. Koop bijvoorbeeld maar eens een nieuw bankstel, een nieuw bed en een nieuwe televisie. Dan zit je al snel op een paar duizend euro en dan heb je nog lang niet alles in huis vervangen. De kans dat al je spullen door brand worden verwoest is niet heel groot, maar het risico op flinke schade bij een eventuele brand wel. Iets om goed over na te denken dus. Hecht je echter geen waarde aan je spullen (omdat je zeer minimalistisch leeft of alle spullen heel goedkoop tweedehands hebt aangeschaft), dan is het het overwegen waard om zonder inboedelverzekering door het leven te gaan. De keuze is te allen tijden aan jezelf.

Publicatiedatum 22/03/2022