9.2 / 10 1779 reviews 

Wat komt er kijken bij de bouw van nieuwbouw?

2 min. te lezen

Terug

Een nieuwe woning bouwen is leuk omdat je je eigen droomwoning kunt realiseren. Maar weet je eigenlijk wel wat er allemaal komt kijken bij de bouw van nieuwbouw? En door welke fases het bouwproces gaat? 

Het ontwerp

Voordat de bouw van je nieuwbouwwoning begint, moet er eerst een ontwerp worden opgesteld. Als eerst vindt er een oriënterend gesprek plaats met jou als opdrachtgever. Tijdens dit gesprek komen er verschillende aspecten aan bod, zoals jouw wensen en eisen van je toekomstige droomhuis. Een architect analyseert deze aspecten en zal ze gebruiken als inspiratie om een schetsontwerp te maken. Archicad 25 is een software die architecten hiervoor vaak gebruiken. Met deze software kunnen architecten projecten ontwerpen van iedere grootte. Een andere software die vaak door architecten wordt gebruikt is ´Computer-Aided Design´. Met een CAD software kunnen architecten technische tekeningen maken met de computer. Vaak hebben mensen na het zien van het schetsontwerp nog een aantal punten die ze willen veranderen of verfijnen. Ben je gelijk tevreden na het zien van het schetsontwerp? Dan kan de bouw van je nieuwbouwwoning al snel beginnen!

Het bouwproces

Voordat je nieuwbouwwoning klaar is om in te wonen, moet je wel even geduld hebben. Dit kan namelijk ongeveer een jaar duren. Dat is best lang en dan vraag je je waarschijnlijk af wat er in dat jaar allemaal gebeurt? De bouw doorloopt namelijk een aantal fases. 

De ruwe bouw

Bij de eerste fase van het bouwproces is het doel om de nieuwbouwwoning wind- en waterdicht te maken. Tijdens deze fase worden onder andere de fundering, riolering, dragende muren en het dak geplaatst. 

De afbouwfase

Tijdens de afbouwfase begint je nieuwbouwwoning al ergens op te lijken. Bij de tweede fase wordt de woning namelijk klaargemaakt voor bewoning. Bij de afbouwfase kun je denken aan werkzaamheden zoals het plaatsen van wanden, het afwerken van plafonds, het plaatsen van trappen, kozijnen en deuren, schilder- en tegelwerk, het plaatsen van een dekvloer en het plaatsen van overige installaties zoals elektra. 

De oplevering

De oplevering is de laatste fase van het bouwproces van je nieuwbouwwoning. Tijdens deze fase loop je door de woning om te kijken of alles volgens plan en correct is uitgevoerd. Als alles goed is, is het eindelijk zo ver! Je nieuwbouw droom woning is klaar om in te wonen. De sleuteloverdracht vindt plaats, en je bent officieel de eigenaar van je nieuwbouwwoning. Tijd om je woning in te gaan richten!

Publicatiedatum 07/03/2022