9.2 / 10 1825 reviews 

Wat voor groepenkast heb je nodig voor jouw huis?

2 min. te lezen

Terug

In ieder huis is een groepenkast te vinden. Het is belangrijk om te controleren of deze nog aan alle eisen voldoet. Maar hoe weet je nou welke groepenkast geschikt is voor jouw woonsituatie?

Wat is een groepenkast?

Vanuit een groepenkast wordt de elektrische energie verdeelt en beveiligd. Een groepenkast is dus noodzakelijk om stopcontacten lichtpunten aan te kunnen sluiten. Je hebt de keuze uit 1 fase groepenkasten en 3 fase groepenkasten. Welke fase voor jouw situatie geschikt is hangt af van het feit of je krachtstroom gaat gebruiken. Is dit het geval? Dan kies je voor een 3 fase groepenkast. 

Er zijn verschillende merken verkrijgbaar op het gebied van groepenkasten. Het merk dat je kiest kan bijvoorbeeld afhangen van jouw voorkeur, de voorkeur van jouw installateur of jouw budget. Een aantal bekende merken zijn: EMAT, Eaton, Schneider, ABB, Attema en Hager.

Wat moet er in jouw groepenkast zitten?

Het is tegenwoordig in ieder geval verplicht om een hoofdschakelaar in jouw groepenkast te hebben. Daarnaast heb je voor iedere 4 groepen een aardlekschakelaar nodig. Hoeveel groepen je nodig hebt is afhankelijk van het aantal stopcontacten en lichtpunten wat je gaat aansluiten. De afmeting van de groepenkast bepaalt hoeveel plaatsen er zijn voor de componenten. 

Of en welke overige accessoires je nodig hebt wordt bepaald door de dingen die je gaat gebruiken (zoals een deurbel) en door zaken die je handig vindt. Denk bijvoorbeeld aan een stopcontact als je de modem in de meterkast wilt plaatsen. Weet je niet welke afmeting groepenkast of welke componenten je nodig hebt? Neem contact op met een groepenkastspecialist, zoals Elektramat. Zij kunnen je hier advies in geven. Daarnaast kun je bij hun via de groepenkast generator eenvoudig jouw groepenkast zelf samenstellen.

Zorg ervoor dat jouw groepenkast nog goed werkt

Omdat een groepenkast ook jouw elektrische installatie beveiligd, is het van groot belang dat alles op de juiste manier werkt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de aardlekschakelaars te checken op hun werking. Je kunt dit eenvoudig doen door gebruik te maken van de testknop die op de aardlekschakelaar zit. Zorg er wel voor dat je alle apparaten die op deze schakelaar zijn aangesloten uit hebt geschakeld. 

Twijfel je over de staat van jouw groepenkast en heb je er zelf niet zoveel verstand van? Zorg dan dat je een professional hier naar laat kijken. Op deze manier voorkom je gevaarlijke situaties. 

Publicatiedatum 09/12/2021