9.2 / 10 1816 reviews 

Wat voor soorten kozijnen zijn er

2 min. te lezen

Terug

Het kan ergens lastig zijn om de kozijnen te vinden die bij je passen. Vroeger was er niet zoveel om uit te kiezen, maar tegenwoordig is dit wel anders. De keuze is reuze en dat is fijn. Dit betekent immers dat er voor ieder wat wils is. Toch betekent het ook dat er veel verschillende soorten en maten bestaan. Dit kan soms belemmeringen opleveren. Als je gaat kijken voor welke kozijnenen je uiteindelijk gaat, is het handig om de voordelen en de nadelen tegen elkaar af te wegen. Je keuze moet niet enkel gebaseerd zijn op wat mooi is en wat niet. Dus ben jij benieuwd welke kozijnen er allemaal zijn? En welke voordelen en nadelen er gelden voor de verschillende soorten kozijnen? Lees dan snel verder. 

De populaire kunststof kozijnen

De kans is groot dat je weleens hebt overwogen om kunststof kozijnen aan te schaffen. Dit is zo gek nog niet, want kunststof kozijnen zijn over het algemeen heel erg populair. De populariteit heeft onder andere te maken met de kwaliteit en de uitstraling van het product. Vaak wordt er gedacht dat kunststof kozijnen slecht zijn voor het milieu. Daarom wordt er al snel gekeken naar een ander type kozijn. 

Toch klopt dit niet helemaal. Iets wat helaas wel klopt, is dat het moeilijk is om zomaar kunststof kozijnen aan te passen. Je kunt niet ineens van witte kozijnen naar zwarte kozijnen gaan. Dit betekent dus ook dat reparatie over het algemeen prijzig is. In principe is dit niet zo heel erg, want de kozijnen gaan ruim 50 jaar lang mee. De kans dat je tussendoor een reparatie nodig hebt, is dus klein.

Ijzersterke aluminium kozijnen

Op zoek naar ijzersterke kozijnen? Dan zou je de aluminium kozijnen kunnen overwegen. Ze kunnen tegen een stootje, vooral met betrekking tot het weer. Of het nou sneeuwt of regent, dit product kan een hele hoop hebben. Daarnaast is dit product onwijs duurzaam. Aluminium kozijnen gaan lang mee en hoeven amper onderhouden te worden. Kies wel gelijk voor de juiste kleur, want overschilderen is helaas niet mogelijk.

Kozijnen van hout

Houten kozijnen zijn ook populair, maar er zitten wel nadelen aan vast. De uitstraling is waar men in principe voor valt. Ze bestaan er in zowel zacht- als hardhout en je kan eroverheen schilderen. Nu zul je wel denken: dat zijn toch geen nadelen? Dat klopt, maar daar komen we nog. Het grote nadeel van houten kozijnen is dat ze sneller gaan rotten dan de andere soorten kozijnen. In principe gaan de kozijnen heel erg lang mee, maar door weersomstandigheden kunnen houten kozijnen alsnog snel lelijk worden. Weet je zeker dat je de houten kozijnen goed kunt onderhouden? Dan is het misschien wel mogelijk om de kozijnen zo’n 50 jaar mooi te houden.

Verschillende soorten kozijnen

Materiaal is niet het enige waar je een keuze in moet maken, want kozijnen hebben daarnaast ook nog een heleboel verschillende soorten. De keuzes die je hebt, bestaan onder andere uit: kozijnen zonder vast glas, kozijnen met een draai of kiepraam, specifieke soorten raamkozijnen en verschillende soorten valramen. Klik hier om hier meer over te weten te komen.

Publicatiedatum 07/06/2022