9.2 / 10 1836 reviews 

Wat zijn de kosten van asbest verwijderen?

2 min. te lezen

Terug

Oudere gebouwen bevatten vaak asbest. Dit komt omdat asbest slijtvast is, goed bestand tegen hoge temperaturen en misschien nog wel het belangrijkste: het was goedkoop. Om deze redenen zijn er veel gebouwen die gebouwd zijn materialen waar asbest in verwerkt zit. Asbest werd verwerkt in cement, lijm of gips. In de laatste jaren is gebleken dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Als het asbest nog intact is loop je geen risico’s. Maar als je losse asbestvezels inademt loop je gezondheidsrisico’s. Als je een oud gebouw gaat verbouwen dan kan het dus wel eens zijn dat je asbest tegenkomt en dit moet verwijderen. Dan is natuurlijk de vraag: wat zijn de kosten van asbest verwijderen?

Is er asbest gebruikt bij de bouw van mijn woning? 

Asbest is vaak toegepast in huizen met een bouwjaar in de jaren 80. Vanaf 1 Juli 1993 is nagenoeg al het asbest verboden. Dus huizen die later gebouwd zijn bevatten (als het goed is) geen asbest. Mocht je wel een huis hebben met een bouwjaar ouder als 1994 en je komt tijdens de verbouwing iets tegen wat lijkt op asbest moet een laboratorium uitwijzen of het daadwerkelijk gaat om asbest.

Asbest kan in heel veel elementen van je huis zitten. In de jaren 80 ging het vooral om asbesthoudend cement. Dit cement was verwerkt in platen die zich bevinden in gevels, daken, op de galerij van flats, golfplaten op schuren en rondom de schoorsteen. 

Hoe verwijder je asbest stap voor stap?

Als het laboratorium vaststelt dat er asbest in uw woning zit dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Omdat het gaat om een gevaarlijke stof zijn hier strenge regels voor. Je moet het asbest bijvoorbeeld melden bij de gemeente minimaal vier weken voordat het asbest wordt verwijderd. Als de saneerder klaar is met zijn werkzaamheden moet hij dit gelijk de volgende dag aan de gemeente melden. Achteraf vindt er een eindcontrole plaats. 

Stap 1: Inventariseren

Allereerst gaat een gecertificeerd bedrijf tests uitvoeren om te kijken naar de staat van de asbest en hoe het op een veilige manier verwijderd kan worden. Het bedrijf dat het asbest komt verwijderen heeft dit inventarisatierapport nodig bij het melden van de sloop. Het is strafbaar om asbest te verwijderen zonder eerst te inventariseren.

Stap 2: Verwijderen

Ook het verwijderingsbedrijf dient een speciaal certificaat te hebben. Zij bespreken met jou als klant hoe ze te werk zullen gaan. Als het asbest helemaal verwijderd is moet het ook nog veilig afgevoerd worden. Ook hier zijn strenge regels voor. Alle asbest moet luchtdicht en dubbel verpakt worden. De hoeveelheid asbest moet precies overeenkomen met wat er in het werkplan beschreven staat. Het bedrijf dat het asbest verwijderd neemt het asbest vaak ook mee. Het is namelijk niet toegestaan asbest te storten bij je lokale stort. 

Stap 3: Eindcontrole 

Bij de eindcontrole gaan ze controleren of echt alle asbestdeeltjes zijn verwijderd. Dit doen ze doormiddel van verschillende testjes. Je mag pas weer verder met andere bouwwerkzaamheden als deze controle succesvol is afgesloten. 

Publicatiedatum 01/11/2021