9.2 / 10 1836 reviews 

Waterontharder gebruiken in een appartement: wel of geen slimme keuze?

2 min. te lezen

Terug

Heb je veel last van kalkaanslag in je appartement? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zogenaamd hard water. Veel mensen vragen zich daarom af of je een waterontharder in een appartement kunt installeren en of dit een verstandige keuze is. Met een ontharder kun je namelijk veel ongemakken voorkomen. In het onderstaande artikel lees je meer over de aandachtspunten, mogelijkheden en voordelen van waterontharders.

Wat is een waterontharder en hoe werkt het?

Waterontharders zijn apparaten die hard water behandelen door de mineralen calcium en magnesium eruit te verwijderen. Dit gebeurt via een proces genaamd ionenuitwisseling, waarbij positief geladen calcium- en magnesiumionen worden aangetrokken door negatief geladen harsbolletjes. In ruil daarvoor worden natriumionen afgezet. Het resultaat is zacht water dat veel minder kalk bevat.

Voordelen van waterontharders op een rij

Het gebruik van een waterontharder brengt verschillende voordelen met zich mee. Het aller grootste voordeel is natuurlijk de vermindering van kalkaanslag. Door het zachtere water ontstaat er minder kalkaanslag op sanitair, kranen en ramen. Ook hoopt er minder kalk op in huishoudelijke apparaten. Hierdoor gaan vaatwassers en wasmachines langer mee en blijven ze efficiënter werken. Dit kan op de lange termijn zelfs het energieverbruik verlagen. Daarnaast kan het ontkalkte water huidirritatie verminderen en zachter zijn voor je haren.

Waterontharder laten installeren in een appartement

Het installeren van een waterontharder in een appartement is zeker mogelijk, maar vereist wel overleg met de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren. Er kan worden gekozen voor gezamenlijk ontharder van het water (met toestemming van de VvE) of voor individueel ontharder van het water in je eigen appartement (met toestemming van de verhuurder). Het is belangrijk om je van tevoren te verdiepen in de regels en richtlijnen voor jouw situatie.

Conclusie: wel of geen slimme keuze? 

Of het gebruik van een waterontharder een slimme keuze is voor jouw appartement, hangt af van een aantal factoren. De waterkwaliteit speelt hierbij de grootste rol. Je kunt online wateranalyses doen om basisinformatie te krijgen over de hardheid van het water in jouw omgeving. Maar het is nog beter om een wateranalyse op maat te laten uitvoeren door een specialist. Zij komen bij je langs, geven een gedetailleerd beeld van de waterkwaliteit in jouw appartement en voorzien je vervolgens van persoonlijk advies. Als het water veel kalk blijkt te bevatten, is het waarschijnlijk een slimme keuze om een waterontharder aan te schaffen en te laten installeren. Het zal een hoop schoonmaakwerk schelen en de levensduur van je apparatuur verlengen!

 

Publicatiedatum 15/04/2024