9.2 / 10 1880 reviews 

Waterontharders en energiebesparing: wat betekent dit voor je energierekening?

2 min. te lezen

Terug

Als het gaat om energiebesparing, denken we vaak aan buitenmuurisolatie, energiezuinige apparaten of zonnepanelen. Wat echter vaak over het hoofd gezien wordt is de rol van een waterontharder bij het verlagen van de energierekening. Kalkafzetting in leidingen en apparaten kan ongemerkt zorgen voor een flinke stijging in het energieverbruik. Een waterontharder helpt het kalkprobleem aan te pakken en kan daardoor zorgen voor een verlaging van de maandelijkse energiekosten. Hoe dat precies werkt, leggen we je hieronder uit.

Hoe kalkaanslag energieverspilling veroorzaakt

Kalkaanslag ontstaat door de mineralen die in hard water aanwezig zijn, zoals calcium en magnesium. Deze mineralen hechten zich aan de binnenkant van leidingen en apparaten, zoals boilers, vaatwassers en wasmachines. Een dun laagje kalk kan al genoeg zijn om de energie-efficiëntie van apparaten flink te verminderen. Dit komt doordat de apparaten extra energie nodig hebben wanneer ze een laagje kalkaanslag hebben. Een verwarmingselement dat bedekt is met kalk verbruikt bijvoorbeeld meer energie om het water op temperatuur te krijgen. Het resultaat hiervan is een stijging van de energiekosten zonder dat je het doorhebt.

Wat doet een waterontharder precies?

Een waterontharder zorgt ervoor dat hard water wordt omgezet in zacht water door calcium- en magnesiumionen uit het water te filteren. Dit gebeurt meestal via een ionenwisselaar in de waterontharder. Door deze mineralen uit het water te verwijderen, ontstaat er geen nieuwe kalkaanslag meer in leidingen en apparaten. Hoewel het proces eenvoudig is, is het effect groot: apparaten blijven langer schoon en energiezuinig en de energierekening gaat omlaag.

De directe voordelen van zacht water voor je huishoudelijke apparaten

Doordat kalkaanslag zich niet ophoopt in apparaten, kunnen ze blijven werken zoals ze zijn ontworpen. Dit betekent dat boilers, vaatwassers en wasmachines minder energie nodig hebben. Een vaatwasser bijvoorbeeld, hoeft minder kracht te zetten om door een laag kalk heen te komen. Hierdoor kan je vaat sneller en met minder energie worden gereinigd. Bovendien verlengt zacht water de levensduur van apparaten, omdat ze minder snel last hebben van interne slijtage door kalk. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor lagere kosten aan onderhoud en vervanging.

Hoeveel kan een waterontharder besparen op je energiekosten?

Het exacte bedrag dat je kunt besparen, hangt af van de waterhardheid van je huis. Studies wijzen uit dat een huishouden met een waterontharder gemiddeld 15 tot 20% kan besparen op energiegebruik. Op jaarbasis kan dit een aanzienlijke besparing opleveren, vooral als je meerdere apparaten hebt die veel water gebruiken. 

Een waterontharder kan een slimme investering zijn voor wie zijn energierekening wil verlagen. Door kalkaanslag te voorkomen, help je je apparaten optimaal te functioneren, wat resulteert in een lager energieverbruik en minder slijtage. Al met al is een waterontharder voordelig voor je portemonnee en bevordert het de duurzaamheid van je woning. Of je nu huurt of eigenaar bent van je woning, het gebruik van zacht water kan een positieve impact hebben op je maandelijkse kosten.

 

Publicatiedatum 19/11/2024