9.2 / 10 1880 reviews 

Welke kosten komen er kijken bij het kopen van een huis?

2 min. te lezen

Terug

Als je voor het eerst een huis gaat kopen, dan zul je misschien overspoeld worden met nieuwe informatie. Je krijgt te maken met een hypotheek, notarissen en aktes, kosten koper, en nog veel andere zaken. We willen je in dit artikel meenemen in de financiële afdeling.

Hoeveel kun je lenen voor de aankoop van een huis?

Als je zoektocht naar een huis begint, is het handig om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Hiervoor kun je een berekening (laten) maken. Je kunt snel en gemakkelijk online hypotheek berekenen. Hier komt een bedrag uit dat je maximaal kunt lenen. Hier kun je jouw eigen geld bij optellen plus een eventuele schenking. Aangezien het om een grote som geld gaat is de rente op deze lening nogal van belang. Een tiende procent meer of minder rente betalen betekent over de gehele looptijd vaak een groter bedrag dan je zou denken. Bovendien, hoe lager de rente, hoe meer geld je kunt lenen.

Houd er rekening mee dat je ook nog geld achter de hand moet hebben voor bijkomende kosten zoals de notaris, overdrachtsbelasting en andere zaken.

Belasting betalen

Wie een huis koopt, moet overdrachtsbelasting betalen. Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan heb je geluk als je een eerste huis koopt waar je zelf in gaat wonen. Je hoeft dan namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt sinds 2021.

Advieskosten hypotheek

Wanneer je een hypotheek sluit, mag de financiële adviseur géén provisie of bonus krijgen. Vroeger mocht dat wel, maar daardoor werden financieel adviseurs minder onafhankelijk. Tegenwoordig moet je zelf de advieskosten betalen. Bij een eerste hypotheek gaat dit meestal om een bedrag tussen de €1500 en €3000.

Taxatie en bouwkundige keuring

Als een instantie meerdere tonnen in Euro’s gaat uitlenen, willen ze zeker weten dat het onderpand (jouw huis) voldoende waard is. Dat is een zekerheid voor als jij niet zou betalen. Hiervoor willen banken een taxatie van de woning, waaruit blijkt dat het huis voldoende waard is als onderpand. Een eventuele bouwkundige keuring kan ook onderdeel zijn van de procedure. Houd er rekening mee dat jij deze kosten moet betalen.

Hypotheekrente grootste kostenpost

Zoals je kunt zien krijg je te maken met veel kosten. Soms lijken dit grote bedragen, maar als je goed rekent, zul je merken dat je hypotheekrente nog de grootste kostenpost van allemaal is. Vergeet daarom niet om de verschillende rentes goed te vergelijken via Hypotheekrente.nl zodat je er zeker van bent dat je niet teveel betaalt!

 

Publicatiedatum 08/10/2024