9.2 / 10 1803 reviews 

Woning in 2024 kopen of verkopen? Hou hier dan rekening mee

2 min. te lezen

Terug

Ben je van plan om in 2024 een woning aan te kopen of te verkopen? Dan is het verstandig om met enkele zaken rekening te houden. Ieder jaar verandert de wetgeving op de woningmarkt immers en komen er nieuwe regels bij of worden ze juist afgeschaft. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je in 2024 een woning wilt kopen of verkopen?  Met andere woorden: welke wijzigingen op de vastgoedmarkt zijn belangrijk voor jou?

De jubelton is afgeschaft 

In 2024 kun je helaas geen gebruik meer maken van de zogenaamde jubelton. Sommige mensen weten misschien niet wat de jubelton is, dus daarom geven we even een korte uitleg. In 2013 werd een zogenaamde schenkvrijstelling ingevoerd door de overheid en in de volksmond werd dit een jubelton genoemd. 

Ouders mochten vanaf 2013 belastingvrij een ton aan kinderen schenken als dit geld werd gebruikt voor de aanschaf van een huis. De jaren nadien zijn de regels langzaamaan versoberd en werd de belastingvrije voet steeds lager (€27.231 in 2023), dus eigenlijk was er allang geen sprake meer van een ton. In 2024 is de zogenoemde geheel jubelton verdwenen. Ouders kunnen echter nog wel gebruikmaken van de verhoogde vrijstelling voor kinderen, vanaf 18 tot 40. 

Door de afschaffing van de jubelton kan het lastiger zijn om een woning te kopen, maar ook om te verkopen, omdat ouders wellicht minder snel geneigd zijn om een grote schenking te doen. Gelukkig kan Kijck veel voor je betekenen bij de verkoop van een woning. 

Verhoogde woningwaardes

In 2024 wordt de woningwaarde-grens ook verlegd. Om gebruik te kunnen maken van de startersvrijstelling mocht de woningwaardegrens niet boven de €440.000 uitkomen. Het zal je echter niet zijn ontgaan dat de prijzen flink zijn gestegen en om die reden is de grens in 2024 verlegd naar €510.000. 

De betaalbaarheidsgrens wordt verhoogd

De overheid heeft het plan opgevat om tot en met 2030 ongeveer een miljoen woningen te realiseren. Het gaat dan niet alleen om huizen, maar ook om appartementencomplexen en andere woningtypes. Natuurlijk moeten deze woningen wel betaalbaar zijn voor de ‘gewone man’ en daarom heeft de overheid een betaalbaarheidsgrens ingevoerd. Een groot deel van de woningen die gebouwd worden, moeten onder die grens blijven. In 2023 was de grens €330.000, maar in 2024 wordt dit €390.000. 

Meer nieuwbouwwoningen 

Aangezien er veel woningen gebouwd gaan worden, is de kans groot dat je sneller in aanmerking komt om een nieuwbouwwoning aan te kopen in de toekomst. Een nieuwbouwwoning brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats is een nieuwbouwwoning vrij op naam. Daarnaast stijgt de waarde van de woning sneller. 

Maar nieuwbouwwoningen kennen natuurlijk ook enkele nadelen. Je weet namelijk niet hoe de omgeving eruit gaat zien, het duurt langer voor het huis bewoonbaar is en de tuin moet ook volledig ingericht worden. 

 

Publicatiedatum 14/02/2024