9.2 / 10 1825 reviews 

Woning met ouders kopen

4 min. te lezen

Terug

Koop je samen met ouders een huis dan is het jullie hoofdverblijf. De woning valt in box 1. Wij regelen alleen hypotheken op woningen die als hoofdverblijf gelden. Laat jij een huis achter die bijvoorbeeld niet wordt verkocht? Let op, de bank en de fiscus gaan er vanuit dat de woning verkocht wordt. Uw oude woning valt later in box als deze niet verkocht is.

Laat ons eerst berekenen ga daarna kijken

Ouders die met eigen kinderen een woning kopen gaan meestal eerst bezichtigen en daarna pas met ons contact opnemen.  Dit is onmogelijk omdat wij veel dossiers hebben van 4 persoonshypotheken. Lexwonen heeft veel dossiers van hypotheken met 4 personen. Wij moeten inplannen. Het verzamelen van documenten duurt vaak 2 tot 3 weken en meestal is het dossier dan nog niet compleet. Dat komt omdat vaak de verkeerde documenten aangeleverd worden. Kloppen alle gegevens dan weet u precies uw maximale hypotheek. Huis kopen met ouders met 3 of 4 personen is echt plannen.

Met ouders een huis kopen betekent meer lenen

Verder val je een beetje buiten de categorie woningen waar veel concurrentie in zit omdat jullie in hogere prijsklasse koopt met maximaal 4 aanvragers. Overwaarde van de oude woning kan je gebruiken voor de nieuwe hypotheek. Samen met ouders de overwaarde investeren voor de tweede woning kan ook. Veel familieleden denken dat de geldverstrekker voor familiehypotheken hogere hypotheekrentes berekenen. Gelukkig is dit niet zo. 

Indien er een woningen verkocht moet worden?

Voorbeeld van ouders en zoon die een huis kopen. Stel dat op het inkomen van vader, moeder en zoon een hypotheek mogelijk is van € 600.000,-. Ouders hebben een overwaarde van 200.000,- op de huidige woning en zoon heeft een overwaarde van € 100.000.

Uitkomst berekening familiehypotheek

Droomhuis wat ze willen kopen kost € 800.000,-. De maximale familiehypotheek van € 600.000,-  en de overwaarde van de ouders van € 200.000,-  zorgen er voor dat een hypotheek van € 800.000 mogelijk is onder voorwaarden. Samen met ouders een huis kopen doen wij uitsluitend onder voorbehoud van financiering.

Een huis kopen met ouders van hoger dan € 800.000,- is onmogelijk omdat de hypotheek dan niet past. Op de tweede woning van zoon krijg je namelijk geen overbruggingshypotheek. Maximaal is er 1 overbrugging mogelijk. Heb je dus de overwaarde van twee huizen nodig om samen met ouders een huis te kunnen kopen? Je dient dan eerst 1 woning te verkopen. Het geld moet echt op de betaalrekening staan.

Waarom onder voorbehoud huis kopen?

Als je met je ouders een woning koopt en er moeten meerdere woningen verkocht worden dan moet je weten dat je slechts op 1 huis een overbruggingshypotheek krijgt. De bank gaat er vanuit dat het huis 1 jaar te koop zal staan dus je moet aan kunnen tonen met eigen geld dat je 12 keer de netto hypotheeklasten kan betalen van je huidige woning.

Aantonen eigen geld

Het huis van de zoon moet ook verkocht worden en men gaat er vanuit dat dat dan ook gebeurd.  Ook hier gaat de bank er vanuit dat de verkoop 1 jaar in beslag neemt. Dus 12 keer de netto hypotheeklast van zoon aan eigen geld aantonen.

Meefinancieren eigen geld soms mogelijk

Al is de overwaarde voldoende wij kunnen het gedeelte eigen geld niet meefinancieren in de hypotheek. Wij willen tevens de WOZ-waarde van het huis van zoon weten en de huidige hypotheek stand. Bij een startershypotheek voor maximaal 2 starters kunnen wij meestal de kosten koper meefinancieren.

Met restschuld gaan wij niet financieren

Lexwonen wil zien dat er geen restschuld overblijft. Is het allemaal kantje boord dan zal zoon eerst zijn woning moeten verkopen en het geld op de bank hebben staan. Kans op restschuld is er dan niet.

Nooit huis kopen zonder onze schriftelijke toestemming

Kopen met ouders zonder onze goedkeuring is voor eigen verantwoording. Huis kopen met vreemden doen wij ook maar de vreemde eigenaren mogen elkaar niet te vreemd vinden als je snapt wat ik bedoel. Ga je een huis bezichtigen? Laat het ons weten i.v.m. marktwaarde en eigen geld. Ga nooit op eigen houtje een huis kopen.

Online hypotheekadvies met 4 personen via webcam?

Willen jullie samen eerst via de webcam advies hebben? Inloggen kan tot 4 personen. Lees verder over tips en vermijden van problemen.

Samen met ouders een huis kopen betekent lagere maandlasten

Lage maandlasten als ouders en kinderen gezamenlijk een huis koopt. Volledige begeleiding om een familiehuis te kopen met een familiehypotheek.  Iedereen in 1 hypotheek bied perspectief in 2023 en 2024. 

Allemaal ingeschreven staan op zelfde adres

Uiteraard staat iedereen ingeschreven op het nieuwe adres. Samen een huis kopen betekent samen onder één dak wonen. Vergeet niet om vooraf de gemeente te vragen of het kopen van een woning met 3 of 4 personen mag. Meestal wel, voor zekerheid vragen.

Splitsen pand mag niet

Pand kan je niet splitsen in bijvoorbeeld 2a en 2b, ook al gaat de gemeente hier wel mee akkoord. Het moet altijd om 1 woning gaan. Wat jij achteraf zelf gaat aanbouwen of verbouwen is aan jezelf.  Bereken snel wat je kan lenen.

Hoeveel bieden samen met ouders?

Wil jij weten wat je zou moeten bieden samen met ouders?  Het moet altijd om een woning gaan die op dit moment te koop staat. Gaat het om nieuwbouw dan graag de gegevens. Voor nieuwbouw is een financiële hypotheek scan belangrijk voor de verkopende makelaar, Lexwonen kan deze voor u regelen als u samen met ouders een huis koopt.

Gaat u alleen op stap en koopt u samen met ouders of vrienden een woning? De kans dat wij dat niet op tijd kunnen regelen is voor 75% aanwezig.

Publicatiedatum 07/12/2022