9.2 / 10 1824 reviews 

Wooninspiratie: De leukste raamdecoratie ideeën op een rijtje

3 min. te lezen

Terug

Een stoel in de kamer zie je direct, een bloempot met palmboom ook. Maar de gordijnen? Zeker overdag als ze geopend zijn vallen ze niet op, en in de avonduren zit je wellicht naar de televisie te staren en is de raambekleding toch vooral om pottenkijkers buiten de deur te houden. Met deze acht inspirerende ideeën maak je optimaal gebruik van jouw raamdecoratie, in iedere ruimte.

1. Onzichtbare raamdecoratie

Van niet opvallend naar niet bestaand; als je gordijnen neemt in precies dezelfde kleur als de muren, dan wordt de raamdecoratie een soort muur die je kunt openen en sluiten. Deze truc werkt het beste met rolgordijnen die er van nature al neutraal uitzien. Kies dan bij voorkeur voor een verduisterend materiaal zodat je ook overdag een ‘extra wand’ kunt plaatsen. Bij veel leveranciers kun je kleurstalen aanvragen, je kunt ook controleren wel kleurcode het gordijn heeft. Verf op de muur wordt doorgaans met een standaard RAL kleur aangeduid.

2. Contrastrijke gordijnen

Je kunt ook precies de andere kant uitgaan met raamdecoratie die juist een zeer contrasterende kleur heeft. Dus zwart tegenover wit of geel tegenover paars. Met name voor de laatste kleurcombinatie kan het wel héél snel héél druk worden in de kamer. Zoek online even de ‘kleurencirkel’ op om te zien welke kleuren recht tegenover elkaar staan in het kleurenpalet. Contrasterend betekent overigens niet hetzelfde als kleuren die vloeken, ze vullen elkaar juist aan. Met minder harde verzadiging, dus een minder diepe kleur, voorkom je dat het ècht een kermis wordt in huis.

3. Koppeling met smart home

Als je wat aandacht schenkt aan de keuze voor mooie en leuke raamdecoratie, dan is de kans groot dat je vaker de gordijnen zult openen of sluiten. Met elektrische raamdecoratie van PoweredBlinds kun je heel eenvoudig de gordijnen op afstand bedienen. Zo breng je direct sfeer in de ruimte zonder er moeite voor te doen! Dit werkt met een afstandsbediening, een app of zelfs met je stem binnen een smart home. Je kunt ook de gordijnen bedienen als je niet thuis bent, je ziet dan in de app direct de huidige status.

4. Twee of drie lagen

Je kunt kiezen uit materialen die lichtdoorlatend zijn, half-verduisterend of compleet verduisterend. Het is ook mogelijk om meerdere lagen lichtdoorlatende vitrage over elkaar heen te schuiven. Je hebt dan wel driemaal gordijnrails nodig op 5 tot 10 centimeter afstand van elkaar. Zo kun je nauwkeurig bepalen hoeveel licht je wilt doorlaten op ieder moment. Je kunt met overlapping en deels openen een mooi diepte effect creëren. Het kan ook de isolatiewaarde verbeteren omdat er een soort luchtkamers ontstaan. Let hier wel mee op, als de gordijnen voor de verwarming komt te hangen, dan wordt de warmte juist tegenhouden.

5. Half-half stand

Naast meerdere lagen dekkende stof over elkaar zijn er ook de soorten raamdecoratie die op zichzelf al variatie bieden. Denk aan horizontale jaloezieën en verticale lamellen die je naast open en dicht ook nog met lichtstroken kunt openen en sluiten voor maximale controle over het licht. Plisségordijnen bieden een uniek aanzicht omdat je ze niet alleen onderaan kunt openen maar ook boven. Dit houdt in dat je in het midden een bedekte strook hebt om licht te weren of om de privacy te verhogen.

6. Beamer scherm

Heb je een mooie beamer in huis of zit je te denken om een echte thuisbioscoop in te richten? Waar moet je op projecteren? Wat dacht je van een rolgordijn als beamer scherm? Kies in dit geval voor verduisterend en een lichte kleur om daglicht niet door te laten, maar het licht van de beamer juist goed te laten reflecteren. In combinatie met slimme verlichting en smart speakers die via een Somfy TaHoma bridge aan elkaar gekoppeld zijn hoef je nooit meer naar de bioscoop toe.

7. Ambient light

Lichte kleuren reflecteren licht. Dat is leuk als beamer scherm maar je kunt het ook gebruiken om andere effecten te creëren. Richt enkele spots op de gordijnen en laat dit licht diffuus weerkaatsten voor een sfeervolle ambiance. Dit werkt het beste met multicolor LED lampen waarmee je de sfeer op ieder gewenst moment kunt aanpassen. LED lampen worden ook niet heet, anders zou je de raambekleding kunnen beschadigen. Pro tip: Plaats sjablonen voor de lampen zodat je ook afbeeldingen kunt weerkaatsen zoals een sterrenhemel, dit is bijvoorbeeld prachtig voor een kinderkamer!

8. Room divider

Een gordijn hoeft natuurlijk niet altijd voor het raam te hangen. Op een loft kan een rolgordijn in het midden met een buismotor dienst doen als ad hoc tussenwand. Geluid en geurtjes van de keuken zul je er niet mee tegenhouden, je zult wel meer privacy creëren. Je kunt niet meer spreken van ‘raamdecoratie’, het is wel een effectieve en veelzijdige room divider.

Publicatiedatum 12/01/2021