Plak PVC vloeren zijn populairder dan ooit. Ze combineren een strakke uitstraling met duurzaamheid en zijn perfect geschikt voor vloerverwarming. Maar wie overweegt een plak PVC vloer aan te schaffen, staat al snel voor een belangrijke keuze: ga je de vloer zelf leggen of schakel je een vakman in? In deze blog zetten we de praktische voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.
Plak PVC bestaat uit losse stroken of tegels die met lijm direct op de geëgaliseerde ondervloer worden verlijmd. Anders dan klik PVC, dat zwevend gelegd wordt, vraagt plak PVC om een perfect egale ondergrond. Dat betekent: egaliseren, goed meten, nauwkeurig snijden en verlijmen. Zelf doen is mogelijk, maar het vraagt geduld, precisie en de juiste tools – zoals een vlakspaan, aandrukwals en professionele PVC-lijm.
De voordelen van zelf leggen:
De nadelen:
Heb je geen ervaring met vloerinstallatie of wil je zeker zijn van een strak eindresultaat? Dan is laten leggen door een specialist een verstandige keuze. Zeker bij grote oppervlakken, visgraatmotieven of lastige hoeken is vakmanschap essentieel. Een professional zorgt voor:
Ja, het kost wat meer. Maar je krijgt wel de garantie op een foutloos gelegde vloer en voorkomt problemen zoals opstaande randen of loslatende delen. Bovendien behoud je vaak je fabrieksgarantie alleen als de vloer professioneel gelegd is.
Lees meer over PVC en wanneer welke soort vloer het meest geschikt is voor jouw situatie.
Twijfel je nog? Stel jezelf dan deze vragen:
Heb je de juiste tools, tijd en precisie in huis? Dan kun je het prima zelf proberen. Maar gaat het om een waardevolle vloer of wil je geen risico nemen, dan loont het om een vakman in te schakelen.