9.2 / 10 1817 reviews 

Zeven tips voor de ideale zithoek

2 min. te lezen

Terug

Bij het inrichten van de woonkamer moet je goed nadenken over de zithoek. Dit is de plek waar je als gezin samenkomt en bijkomt van een lange dag. In dit artikel delen we zeven tips voor het inrichten van de ideale zithoek.

Zorg dat iedereen de TV kan zien

Sinds de jaren vijftig vond er een culturele verandering plaats die de inrichting van huizen voorgoed veranderde. De zithoek is in de meeste huizen naar de tv gericht. Daar kan je wat van vinden, maar het is natuurlijk wel fijn als iedereen de tv goed kan zien. Plaats de stoelen en banken dus eerder in een cirkel dan in een hoek en zorg voor een goede wendbare tv-beugel, bijvoorbeeld van tv-beugels.nl.

Comfortabel zitten

Banken en stoelen moet je altijd in het echt uitproberen. Ga een dagje naar de woonboulevard en probeer uit wat jij en je familie het lekkerst vinden zitten. Denk ook na over hoeveel mensen moeten kunnen zitten en of je een gewone zitbank wilt, of een loungebank, waar je lekker relaxed in kunt gaan liggen.

Een lekker vloerkleed

Een vloerkleed in de woonkamer kan een lege ruimte direct een stuk knusser en gezelliger maken. Een dik, hoogpolig vloerkleed is lekker knus en warm. Wil je je kleed deels onder de bank of een ander meubel leggen? Ga dan juist voor een laagpolig vloerkleed.

Knusse kleuren

Een gezellige woonkamer richt je in warme kleuren in. Denk hierbij aan alle kleuren in het rood-geel-oranje-spectrum of bijvoorbeeld beige, bruin of bruingrijs. Deze kleuren zijn ideaal voor het creëren van een gezellige en uitnodigende sfeer.

Verschillende texturen

Gebruik voor een ontspannen sfeer in de woonkamer verschillende texturen en materialen. Leg een wollen vloerkleed op de grond, plaats een houten bijzettafeltje en kies voor een velours bankbekleding. Durf te spelen met texturen en kijk wat voor jullie zithoek het beste werkt.

Licht

Met licht kun je de sfeer in een ruimte ontzettend bepalen. Zorg dat je naast een plafondlamp in de woonkamer ook de mogelijkheid hebt om zachter en lokaler de boel te verlichten. Dit kun je doen met een mooie schemerlamp in de hoek of wat plaatselijke bureaulampjes of spots. Ook een paar mooie grote kaarsen kunnen veel doen. Als je een dimfunctie op het grote licht installeert, kun je de sfeer in de woonkamer heel geleidelijk bepalen.

Groen

Tot slot kan een ruimte echt een upgrade krijgen van een beetje groen. Als we omringd zijn door hier en daar een plantje, voelen we ons meer ontspannen en ademen we bovendien gezondere lucht in. Niet bepaald gezegend met groene vingers? Vetplanten of cactussen hebben weinig aandacht nodig, als je ze eens in de week water geeft is dat meer dan genoeg. Zorg wel dat ze genoeg zonlicht kunnen vangen.

 

Publicatiedatum 07/02/2024