9.2 / 10 1816 reviews 

Zo houd je je werkplek schoon tijdens het klussen

2 min. te lezen

Terug

Ben je bezig met een verbouwing of ben je van plan binnenkort te gaan klussen in huis? Waarschijnlijk zul je dan te maken krijgen met bouwafval of sloopafval. De hoeveelheid afval dat vrijkomt tijdens een verbouwing zal je verbazen. Hoe kun je de werkplek dan het beste schoonhouden tijdens het klussen? En wat doe je met het bouwafval of sloopafval? We vertellen je er meer over. 

Wat is bouwafval?

Laten we eerst kort stil staan bij wat bouwafval precies is. Bouwafval is afval dat vaak vrijkomt tijdens een verbouwing of sloop klus. Onder deze gemengde afvalstromen vallen veel verschillende producten en materialen, waarvan een groot gedeelte gerecycled kan worden. Maar niet al het afval dat tevoorschijn komt tijdens een verbouwing valt onder bouwafval. Bouwafval bestaat voornamelijk uit hout, steen, metaal, plastic, keramiek en karton. Grond, zand, asfalt, dakbedekking en accu´s vallen dan bijvoorbeeld weer niet onder bouwafval. 

De werkplek schoon houden

Doordat de grote hoeveelheid afval die vrijkomt, kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet tijdens een verbouwing. Het is daarom van groot belang om zoveel mogelijk de werkplek netjes en schoon te houden. Bouwstofzuigers dienen hier als een ideale oplossing. Vooral als het gaat om grote klusprojecten is het aan te raden om gebruik te maken van een bouwstofzuiger. Het houdt namelijk de werkplek op een veilige manier schoon en stofvrij. Bij het aanvegen met een normale bezem komen er kleine delen bouwstof in de lucht en in je longen terecht. Een normale stofzuiger is dan weer niet geschikt genoeg voor het opzuigen van bepaalde bouwstoffen en vocht. Daarom is een goede bouwstofzuiger onmisbaar tijdens elke verbouwklus. 

Omgaan met afval

Een bouwstofzuiger van makita gereedschap kan je werkplek tijdens een verbouwklus schoon en netjes houden, maar na de verbouwing moet het afval ook afgevoerd worden. Het huren van een bouwcontainer, ook wel afzetcontainer genoemd, is een veilige en goede oplossing voor het inzamelen en afvoeren van bouwafval en sloopafval. Een voordeel van een bouwcontainer is dat je niet meerdere malen naar de stort hoeft te rijden om het afval af te voeren. Als het om een kleine hoeveelheid afval gaat, kun je dit natuurlijk wel doen. Echter in veel gevallen bij een verbouwing, renovatie of sloop klus erg veel afval vrij. In dit geval is het handiger om voor een bouwcontainer te kiezen zodat al het afval in één keer verzameld en afgevoerd kan worden.

Publicatiedatum 27/10/2022