9.2 / 10 1824 reviews 

Zo kies je de juiste eettafel voor je huis

2 min. te lezen

Terug

De eettafel zou je ook het ‘sociale meubelstuk’ kunnen noemen. Hier verzamel je niet alleen de familie voor alle maaltijden van de dag, het is ook de plek waar we graag tijd doorbrengen met onze vrienden met een glaasje wijn. Wanneer je een eettafel kiest, bijvoorbeeld bij Gewoon Stijl, is het daarom belangrijk dat je rekening houdt met de afmetingen, het materiaal en de vorm. Volg deze tips om de juiste eettafel te vinden voor je huis!

De lengte

Welke lengte je moet kiezen als je op zoek bent naar een rechthoekige of ovale eettafel, is heel individueel. Hierbij moet je allereerst rekening houden met de ruimte, en hoeveel stoelen er in passen. De meest voorkomende lengtes van een eettafel zijn honderdtachtig, tweehonderd of tweehonderdvijftig centimeter, maar er zijn uiteraard ook andere tussenmaten beschikbaar. Een tip is om altijd de breedte van de huidige stoelen te meten voordat je een nieuwe tafel koopt. Hierbij moet je niet vergeten dat de tafelpoten het aantal stoelen dat past kunnen beperken. Door naar foto’s van de eettafel te kijken, krijg je snel een inschatting van de afstand.

De breedte 

Als je op zoek bent naar een ovale of vierkante tafel, dan moet de breedte minimaal tachtig centimeter zijn. Hierdoor is er voldoende ruimte om aan weerszijden van de tafel borden, glazen en bestek op een tafelblad te zetten. Als je van plan bent om aan de korte kant van de tafel twee personen plaats te laten nemen, moet de breedte ongeveer honderd centimeter zijn. Houd er ook rekening mee dat er aan elke kant minimaal zestig centimeter vrije ruimte moet zijn tussen de tafel en de muur, zodat je de eetkamerstoelen nog makkelijk achteruit kunt schuiven. 

Hoogte

De hoogte van een goede eettafel zou ergens tussen de tweeënzeventig en vijfenzeventig centimeter moeten zijn. Met deze hoogte kun je je benen vrij bewegen, en tevens gemakkelijk op de stoel plaatsnemen zonder tegen de tafel aan te stoten. Het betekent ook dat de ellebogen niet onnatuurlijk naar beneden vallen, wat de schouders en nek kan belasten bij langdurig zitten. Meestal wordt ongeveer dertig centimeter verschil aangehouden tussen de eettafel en de zithoogte van de stoelen. Vergeet niet te controleren of de tafel die je gaat kopen een dik tafelblad heeft, wat de beenruimte kan beperken. 

De hoogte van de stoelen 

Het is niet ongebruikelijk om ook je eetkamerstoelen te vervangen als je investeert in een nieuwe eettafel. Daarom is het uiteraard goed om te kijken naar de zithoogte van de stoelen, zodat ze goed bij de tafel passen. Enkele centimeters kunnen veel verschil maken. Uiteraard moet je ook rekening houden met je eigen lengte, zodat je comfortabel kunt zitten. Kies je voor een gestoffeerde eetkamerstoel, dan kan de zithoogte iets toenemen, afhankelijk van het soort vulling. Als de vulling erg zacht is, zak je automatisch naar beneden als je gaat zitten. Het verschil wordt echter evidenter bij een stevige vulling.

 

Publicatiedatum 03/06/2024