9.2 / 10 1836 reviews 

Zo levert een hypotheekadviseur toegevoegde waarde bij het kopen van een huis 

2 min. te lezen

Terug

Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe woning? In dat geval kan de hulp van een hypotheekadviseur wenselijk zijn. Een hypotheekadviseur helpt je jouw huidige financiële situatie inzichtelijk te maken, om op basis daarvan te bepalen binnen welke prijsklasse je naar een huis kunt zoeken. Ook houdt de adviseur hierbij rekening met je plannen en wensen richting de toekomst. Mogelijk overweeg je een gezinsuitbreiding, of wil je de komende jaren minder gaan werken. Het zijn factoren die invloed hebben op je financiële situatie. 

Tip: kies voor de hulp van een online adviseur van Frits. Een online hypotheekadviseur inschakelen is over het algemeen goedkoper, dan de keuze voor een hypotheekadviseur met fysieke vestiging. 

Financiële situatie en toekomstplannen in kaart brengen 

Het kan best lastig zijn, om voor jezelf te bepalen welke invloed je toekomstplannen kunnen hebben op je financiële draagkracht. Waar je inkomen mogelijk jaarlijks groeit, zorgt een dag minder werken voor een flinke afname in het inkomen. Wat betekent dit voor de maandlasten die je kunt dragen? Ook wil je wellicht weten wat de impact van een studielening is op je hypotheek. Of wat te denken van bijvoorbeeld een leasecontract voor je auto, of een abonnement voor je mobiele telefoon. Een hypotheekadviseur helpt je dergelijke zaken inzichtelijk te maken. 

Vergelijken van verschillende hypotheekvormen 

Niet alleen wil je weten welke financiële lasten je maandelijks kunt dragen. Ook is het belangrijk te weten hoe de verschillende hypotheekvormen werken en wat dit betekent voor de snelheid waarmee een hypotheek wordt afgelost. In de basis wordt een hypotheek in 30 jaar afgelost. Bij de ene hypotheekvorm betaal je in de eerste fase meer aan aflossing en daardoor per saldo minder rente over de looptijd van de hypotheek. Andere hypotheekvormen maken dat je hypotheeklasten in de eerste fase juist wat lager liggen en oplopen naarmate je bijvoorbeeld meer gaat verdienen. 

Advies over de voorwaarden van hypotheekverstrekkers 

Naarmate je dichter in de buurt van het afsluiten van de hypotheek komt, is het zaak om te kijken naar de voorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers. Een hypotheekverstrekker laat je jaarlijks een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij extra aflossen. Handig, wanneer je bijvoorbeeld een bonus hebt gekregen op het werk. Dat percentage is niet bij iedere hypotheekverstrekker hetzelfde. Een hypotheekadviseur bepaalt samen met jou welke punten jij belangrijk vindt en kijkt welke hypotheekverstrekker hier qua voorwaarden het beste op aansluit. 
 

Publicatiedatum 16/03/2022