9.2 / 10 1851 reviews 

Zo maak je een huis levensloopbestendig

2 min. te lezen

Terug

Wanneer je op oudere leeftijd bent, begin je vaak pas na te denken hoe je nog zo lang mogelijk in je huidige huur- of koophuis kunt blijven wonen. Vaak heeft dit te maken met de afname van je eigen mobiliteit zoals stroeve gewrichten of andere lichamelijke kwalen. 

Eigenlijk zou je in een eerder fase van je leven moeten bedenken hoe levensloopbestendig je huidige of toekomstige woning is. Bij de term levensloopbestendig wordt in eerste instantie gedacht aan de periode 50+ of nadat je gepensioneerd bent. Toch kun je op eerder leeftijd al nadenken hoe je in de toekomst het meest comfortabel kunt leven.

Je kunt bijvoorbeeld tijdens het bouwen van een nieuw huis al bedenken hoe deze is voorbereid op iedere levensfase. Dat kan ook voordat je senior bent en nog midden in het leven staat. Je kunt bijvoorbeeld een extra ruimte op de begane grond maken die je eerst als thuiswerkplek of kantoor gaat gebruiken om die vervolgens in een latere levensfase na je werkzame leven om te bouwen tot slaapkamer. Eventuele drempels kun je gewoon laten zitten, want die zijn prima te nemen met een stijlvolle drempelhulp.

Natte cel

Bij de bouw kun je meteen nadenken of je de mogelijkheid tot een natte cel, zoals je de badkamer of wasruimte kunt noemen, alvast voorbereid op de begane grond. Moet je later stroomleidingen of een afvoer maken dan zorgt dat voor aanmerkelijk meer kosten dan dat je die al bij aanvang van de bouw realiseert. Dan is het later alleen nog maar een kwestie van aankoppelen en de knop van een aardlekschakelaar omdraaien. Genoeg groepen in de meterkast zijn dan natuurlijk ook mooi meegenomen. Zo kun je in de toekomst zonder veel problemen omschakelen naar leven op de begane grond en is traplopen niet meer nodig.

Hulpmiddelen

Natuurlijk zit het er niet voor iedereen in om een levensloopbestendig huis te bouwen. Je moet er maar net budget voor hebben om zoiets te realiseren. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je huidige woning optimaal in te richten zodat je er nog lang en gelukkig kunt leven. Er zijn veel Vegro Hulpmiddelen die daarbij heel handig in te zetten zijn. Heb je die vanwege herstel van een ongeval slechts tijdelijk nodig dan kun je die hulpmiddelen ook tijdelijk huren. 

Duurzaam

Wil je je huis optimaal klaar maken voor de toekomst dan is duurzaamheid een belangrijk element. Voor de hand liggend zijn hierbij verwarming door een warmtepomp en opwekking van elektriciteit op basis van zonnecellen op het dak. Goede isolatie is in het huidige tijdperk niet meer dan normaal. De tuin richt je dan als verlengde groen en diervriendelijk in. Een grote betegelde tuin is tegenwoordig echt een taboe. Kortom veel planten en gras zorgen ervoor dat het steeds in grotere hoeveelheden hemelwater optimaal afgevoerd kan worden. 

Als je in de tuin aan de slag gaat, informeer dan bij de gemeente waar je woont of ze verduurzaming aanmoedigen. Sommige gemeenten geven bijvoorbeeld subsidie op de aankoop van een regenton.

Publicatiedatum 13/12/2021