9.2 / 10 1946 reviews 

Zo maak je je tuin veilig en beschut

2 min. te lezen

Terug

Een tuin bij je huis is natuurlijk heerlijk. Je kunt lekker buiten van het mooie weer genieten, en genieten van planten, insecten en vogels in je tuin. Als er jonge kinderen zijn dan kunnen ze veilig buiten spelen, ook als dat niet op straat kan.  Ga je je tuin inrichten dan kun je met dit soort wensen rekening houden. Maar daar komt bij dat je ook aan de veiligheid moet denken en aan je privacy. In een rijtjeshuis heb je natuurlijk altijd inkijk, maar je kunt er wel voor zorgen dat je in je tuin kunt zijn zonder dat iedereen ziet wat je doet. En een bijkomend aandachtspunt is natuurlijk inbraakbeveiliging.

Een schutting geeft privacy

Als je kiest voor een mooie schutting van hout en beton om je tuin, dan heb je het privacy aspect al grotendeels getackeld. De schutting mag maximaal 200 cm hoog zijn. Dat betekent dat de meeste mensen er niet overheen kunnen kijken zonder ergens op te klimmen. Let er bij het plaatsen van de schutting op dat deze op je eigen grond staat, zeker als het gaat om een schutting die aan een steeg of brandgang grenst. Als de schutting te ver naar buiten staat dan kan de gemeente hier bezwaar tegen maken en moet je de schutting verplaatsen. Gaat het om een schutting op de grens met de tuin van de buren dan geldt hetzelfde, tenzij het een gezamenlijke schutting is, dan kan die op de erfgrens worden geplaatst, waarmee beide buren automatisch mede eigenaar zijn van de tuinafscheiding.

Poort op slot

In veel schuttingen wordt een poort gemaakt zodat je achterom naar buiten kunt. Vroeger was er bij huizen vaak geen poort maar alleen een tuinhekje waar je met gemak overheen kon stappen. Nu kiezen de meeste mensen voor een poortdeur die net zo hoog is als de schutting. Het is aan te raden om poortdeuren in tuinen te voorzien van een goed cilinderslot. En dit slot moet dan natuurlijk ook worden gebruikt. Doe de poort op slot als je niet thuis bent of als je gaat slapen. Zo schep je een extra barrière voor inbrekers. Die hebben vaak een voorkeur voor de achteringang omdat ze daar minder snel betrapt worden bij het binnendringen van een huis.

Een natuurlijke tuinafscheiding

Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke tuinafscheiding met een haag, coniferen of andere beplanting die hier geschikt voor is. Dit betekent natuurlijk wel meer onderhoud. Een haag moet doorgaans minimaal 2 keer per jaar worden gesnoeid. Doe je dit niet, dan kan de haag de doorgang belemmeren en dat kan ertoe leiden dat de gemeente je sommeert de haag te snoeien. Doe je dat niet dan wordt dit gedaan door de gemeente en ontvang je hiervan een gepeperde rekening. Ook moet je ervoor zorgen dat je haag niet te hoog wordt, want ook hier geldt de maximale hoogte van 200 cm waar je je aan moet houden.

Publicatiedatum 24/03/2025