9.2 / 10 1836 reviews 

Zo onderhoud je de grasmaaier

2 min. te lezen

Terug

Om ervoor te zorgen dat de grasmaaier zo lang mogelijk meegaat en dat het gras correct gemaaid wordt, moet de grasmaaier onderhouden worden. Ook voor je veiligheid is het belangrijk dat je de grasmaaier regelmatig controleert en onderhoudt. Wat kun je doen om de grasmaaier correct te onderhouden?

Voor de start van het seizoen 

Voordat je de grasmaaier gaat gebruiken, moet je controleren of de vitale onderdelen intact zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een snoer verbogen is. Bij sommige grasmaaiers moet je mogelijk ook elk seizoen de bougies en het luchtfilter vervangen. Door deze onderdelen te vervangen wordt het maaien efficiënter. 

Controleer de begrenzing en behuizing van de robotmaaier

Heb je een robotmaaier die de weg vindt dankzij de afbakening van begrenzingsdraad? Controleer de begrenzingsdraden elk voorjaar, omdat ze soms kunnen breken. Het kan ook zijn dat ze per ongeluk verplaatst zijn tijdens het scheppen van sneeuw of andere werkzaamheden. De meeste robotmaaiers hebben een garage of beschermhuis waar ze naartoe rijden en parkeren als ze opgeladen moeten worden, of simpelweg klaar zijn met maaien. Controleer of de behuizing nog in orde is, en dat er geen regen naar binnen kan komen. De grasmaaier kan doorgaans veel regen verdragen, maar zoals bij de meeste mechanische apparatuur is het goed als overmatige vloeistof vermeden kan worden.

Regelmatig onderhoud tijdens het seizoen

Als je een grasmaaier op benzine gebruikt, is het belangrijk om het olie- en brandstofpeil te controleren voordat je deze start. Als je de maaier start met te weinig brandstof en olie, kan de motor afslaan, wat een dure reparatie tot gevolg kan hebben. Ververs de motorolie na ongeveer 25 bedrijfsuren. Als je de olie niet ververst, kunnen oliegerelateerde schade en problemen optreden.

Schoonmaak

Elke keer dat je het gazon gemaaid hebt, moet je de grasmaaier ontdoen van overgebleven gras, aarde en ander vuil. Het is belangrijk dat je de veiligheidsinstructies voor de grasmaaier opvolgt om te voorkomen dat je jezelf hierbij bezeert. Vervolgens kun je met een borstel de messen en de rest van het onderstel schoonmaken. Dit geldt ook voor robotmaaiers. Door dit onderhoud te doen verleng je de levensduur van de grasmaaier, en krijg je een beter resultaat als je ermee maait.

Houd de maaier scherp

De messen moeten altijd scherp zijn. Wanneer de messen bot worden beschadigen ze de grassprieten. Dit heeft tot gevolg dat het gazon een minder esthetisch uiterlijk krijgt. Dit onderhoud kun je het beste aan het begin van het seizoen doen. Soms moet je het slijpen herhalen als je een zwaar gazon maait, of per ongeluk over stenen rijdt. Dit onderhoud is noodzakelijk, ongeacht of je een handmaaier, een elektrische grasmaaier, of een robotmaaier hebt. Alle grasmaaiers hebben messen die het daadwerkelijke maaiwerk op zich nemen.

Voor de winter

Voor het aanbreken van de winter is het goed om de grasmaaier nog eens extra grondig schoon te maken. Het is belangrijk dat de grasmaaier schoon en droog is, zodat roest en andere beschadigingen niet optreden. Ook is het raadzaam om een ??winteronderhoud aan de grasmaaier uit te voeren, en te controleren of onderdelen gesmeerd of vervangen moeten worden. Als je een grasmaaier op benzine hebt, moet je ook de benzinetank legen voordat je deze voor de winter opbergt.

 

Publicatiedatum 03/06/2024