9.2 / 10 1836 reviews 

Zo pak je het ontwerpen van een nieuwe keuken aan

3 min. te lezen

Terug
Sluit de keuken in huis niet langer aan op de rest van je interieur? Vallen de keukenkastjes van ellende uit elkaar? Tijd voor een renovatie! Kies voor het ontwerpen van een nieuwe keuken, passend bij de laatste trends. Ga je voor het gebruik van verschillende natuurlijke materialen? Voorzie je de keuken van een moderne kookplaat, uitgevoerd met geïntegreerd afzuigsysteem om niet langer een grove afzuigkap aan de wand te hoeven monteren? In dit artikel helpen we je op weg bij de eerste stappen in het ontwerpen van een keuken. Heb jij al een beeld van de eisen waaraan je nieuwe keuken straks moet voldoen? 

Op zoek naar een geschikte stijl voor de keuken 

Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken is het bepalen van de stijl waarin je deze uit wilt laten voeren een van de eerste stappen. Kies je voor een landelijke keuken met robuuste houten keukenkasten en bijvoorbeeld een keukenblad van beton? Ga je voor een industriële keuken met een combinatie van hout en metaal? Past een moderne, luxe keuken wellicht goed bij je persoonlijke smaak? Een moderne keuken is vaak greeploos, uitgevoerd in donkere kleuren en voorzien van enkele goudkleurige details. Denk aan een fraaie goudkleurige kraan in een volledig zwarte keuken. Donkere kleuren schrikken mensen vaak af; in de praktijk kan het veel doen met de uitstraling van een ruimte. 

Tip: om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die je hebt, loont het om nog voor je bezoek aan een fysieke keukenzaak alvast eens online te kijken. Op de websites van keukenzaken vind je veel inspiratie. Datzelfde geldt voor een platform als Pinterest, waarop huishoudens foto’s van hun interieur met je delen. 

Denk na over de indeling van de keuken in huis

Minstens zo belangrijk als het kiezen van een geschikte stijl voor de keuken, is het indelen van de ruimte. Kies je voor een groot kookeiland in het midden van de ruimte? Combineer je de keuken met een kleine bar? De invulling die mensen aan een keuken geven is de laatste jaren veranderd. In die zin, dat een keuken lang niet alleen meer de plek is waar het eten bereid wordt. Men geniet er aan het eind van de middag van een goed glas wijn om bij te praten met hun partner, kinderen nemen plaats aan de bar om er te kleuren of bijvoorbeeld te vertellen hoe hun dag op school was, enzovoorts. Ook wanneer er gasten komen eten biedt een bar in de keuken voordelen. Terwijl jij het diner bereidt, heb je alvast de mogelijkheid je in het gesprek met je gasten te mengen. Zij nemen plaats aan de bar in je keuken. 

Tip: onderdeel van het bepalen van de indeling van de keuken kan het vaststellen van een lichtplan voor de ruimte zijn. Een verlaagd plafond met led spots staat prachtig! 

Keuzes maken op het gebied van apparatuur

Wanneer de keuken langzaamaan vorm begint te krijgen, is het zaak om aan de slag te gaan met de apparatuur die je hierin wilt laten monteren. Eerder in dit artikel werd de kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem al aangehaald. Deze kookplaten hebben sterk aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Een afzuigkap is immers bepaald geen sieraad in de keuken. Dit apparaat weg kunnen laten door voor een in de kookplaat geïntegreerd afzuigsysteem te kiezen komt de uitstraling van je nieuwe keuken ten goede. 

Naast een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem, wordt ook de kokend water kraan veel gebruikt. Met zo’n kraan vergroot je het comfort in de keuken. Je hebt direct de beschikking over kokend water! Daar komt bij dat je de waterkoker voortaan van het aanrecht af kunt houden. Zo heb je meer ruimte. 
Publicatiedatum 20/06/2023