9.2 / 10 1816 reviews 

Zo verzeker je zonnepanelen op de juiste manier

2 min. te lezen

Terug

Zonnepanelen, we zien ze steeds vaker terug op de daken van woningen in ons land. Daarnaast zijn er mensen die ze op het dak van een schuur of in de tuin installeren. Welke plek je ook kiest, je wekt zelf energie op als je investeert in zonnepanelen. Het gevolg hiervan is dat je minder stroom af hoeft te nemen, waardoor jouw energierekening daalt. Omdat zonnepanelen een flinke investering zijn, kunnen wij ons voorstellen dat je ze goed wilt verzekeren. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoe zij dit precies doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je zonnepanelen verzekert.

Zonnepanelen vallen onder opstalverzekering

Omdat zonnepanelen altijd buitenshuis geïnstalleerd worden, denken veel mensen dat zij hier een speciale verzekering voor af moeten sluiten. Wie kijkt welke verzekeringen er allemaal afgesloten kunnen worden, komt mogelijk bij een buitenshuisverzekering uit. Doordat zonnepanelen zich buiten jouw huis bevinden, denk je misschien dat dit de perfecte verzekering. Maar is dit eigenlijk wel zo? Nee, dat is niet het geval. Met deze verzekering verzeker je schade, verlies en diefstal van je persoonlijke bezittingen als je buiten je woning in Nederland bent. Een buitenshuisverzekering heeft dus niets te maken met zonnepanelen.

Wij kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt welke verzekering je dan wel af moet sluiten voor zonnepanelen. Laat je zonnepanelen installeren op een koopwoning? Dan hoef je hier vaak geen extra verzekering voor af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd op een opstalverzekering. Wie een huis koopt, is verplicht om deze verzekering af te sluiten. Vandaar dat je waarschijnlijk geen extra verzekering af hoeft te sluiten voor zonnepanelen.

Zonnepanelen op een huurwoning verzekeren
Laat je zonnepanelen installeren op een huurwoning? Dan gaat het verzekeren van deze panelen iets anders in zijn werk. Wie in een huurwoning woont, hoeft namelijk geen opstalverzekering af te sluiten. Sommige mensen denken dat zij alsnog zo’n verzekering af moeten sluiten als ze zonnepanelen laten installeren, maar dat is meestal niet het geval. Zijn de zonnepanelen door jou of de vorige huurder geïnstalleerd? Dan zijn deze standaard verzekerd op je inboedelverzekering. Ook hier geldt dus dat je geen speciale verzekering af hoeft te sluiten om zonnepanelen te verzekeren.

Beperk de kans op schade door zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen beschadigd raken door het weer, maar de panelen kunnen zelf ook schade aanrichten. Zo kan er bijvoorbeeld brand ontstaan als er iets mis is met de installatie. Ook al ben je misschien verzekerd voor dit soort schade, je kunt het nodige doen om schade een stap voor te zijn. Laat zonnepanelen bijvoorbeeld met enige regelmaat controleren door een professional. Zorg dat hij niet alleen de panelen zelf inspecteert, maar laat hem ook een blik werpen op de rest van de installatie. Er kan namelijk ook een probleem zitten in de bedrading en/of de omvormer. De kans op schade door zonnepanelen is een stuk kleiner als je regelmatig een inspectie uit laat voeren.

 

Publicatiedatum 28/04/2022