9.2 / 10 1963 reviews 

Zonnepanelen bij een verhuizing: meenemen, achterlaten of verwijderen?

2 min. te lezen

Terug

Sta je op het punt om te verhuizen of ga je aan je dak klussen? Dan heb je misschien al nagedacht over wat je moet doen met je zonnepanelen. Laat je ze achter? Neem je ze mee? Of is dit juist het moment om te upgraden naar een nieuw systeem? In dit artikel leggen we uit wat je opties zijn, waar je op moet letten en wat verstandig is in jouw situatie.

Zonnepanelen en verhuizen: wat zijn je opties?

Wanneer je verhuist naar een nieuwe woning, zijn er drie keuzes als het om je zonnepanelen gaat:

  • Je neemt ze mee naar je nieuwe huis.
  • Je laat ze achter voor de nieuwe bewoners.
  • Je verwijdert ze definitief en kiest voor een nieuw systeem.

Welke keuze je ook maakt, het is goed om je vooraf goed te laten informeren. Elk scenario heeft namelijk zijn voor- en nadelen.

Meenemen: slim of gedoe?

Zonnepanelen meenemen naar je nieuwe huis kan, maar je moet wel goed opletten of dat echt slim is. Het dak van je nieuwe woning moet bijvoorbeeld geschikt zijn en er moet genoeg ruimte zijn voor de panelen.

Ook zijn er nog een paar andere dingen belangrijk. De garantie van je zonnepanelen geldt soms alleen als ze op hun oorspronkelijke plek blijven liggen. Heb je ooit de btw teruggevraagd? Dan kan dat gevolgen hebben als je verhuist. En als je panelen al wat ouder zijn, sluiten ze misschien niet goed meer aan op de installatie in je nieuwe huis.

Zonnepanelen achterlaten: vaak de beste keuze

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun zonnepanelen gewoon achter te laten bij de verkoop van hun woning, en dat is vaak een slimme keuze. Het maakt je huis aantrekkelijker voor kopers, verhoogt de waarde van de woning en je hoeft zelf geen moeite te doen om de panelen te demonteren, vervoeren en opnieuw te installeren. Daarbij komt dat nieuwe zonnepanelen tegenwoordig vaak efficiënter en goedkoper zijn dan oudere modellen.

Tijdelijk verwijderen bij dakwerkzaamheden

Heb je een dakrenovatie of wil je bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen? Dan is het meestal nodig om je zonnepanelen tijdelijk te verwijderen. Ook voor het verbeteren van de dakisolatie of bij groot onderhoud geldt dit.

Het proces van zonnepanelen verwijderen en terugplaatsen moet zorgvuldig gebeuren. Denk hierbij aan:

  • Het systeem uitschakelen
  • Bekabeling loskoppelen
  • Bevestigingen verwijderen
  • Panelen veilig opslaan

Na de werkzaamheden alles weer correct installeren en testen

Dit klinkt misschien als een klus die je zelf zou kunnen doen, maar dat is absoluut af te raden. Panelen zijn kwetsbaar, en onjuist demonteren kan leiden tot schade of zelfs gevaarlijke situaties. Schakel daarom altijd een specialist in.

Zonnepanelen permanent verwijderen

In sommige situaties is het nodig of logisch om zonnepanelen permanent te verwijderen. Bijvoorbeeld:

  • Bij verhuizing zonder hergebruik
  • Als je panelen het einde van hun levensduur bereiken
  • Bij vervanging voor een nieuwer, efficiënter systeem
  • Als je dak gerenoveerd wordt en bijvoorbeeld asbest bevat

Bij zonnepanelen permanent verwijderen is het belangrijk om de panelen op een verantwoorde manier af te voeren. Veel zonnepaneelbedrijven bieden recyclingdiensten aan waarbij materialen worden hergebruikt en schadelijke stoffen veilig worden verwerkt.

Wat is voor jou het slimst?

Of je je zonnepanelen nu wilt meenemen, achterlaten of helemaal vervangen, het is belangrijk om je goed te laten adviseren. Elk dak is anders, en de waarde van je systeem hangt af van leeftijd, vermogen en installatie.

Wil je snel weer genieten van duurzame energie in je nieuwe woning? Of ben je toe aan een upgrade met meer rendement? Maak een keuze die past bij jouw situatie en laat je goed informeren door een professional.

Publicatiedatum 23/07/2025