Je hoeft maar één kijkje uit je raam te nemen en het valt je meteen op: steeds meer buren hebben zonnepalen op hun dak! Ondertussen hebben al meer dan 1,6 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen. Dit is geen toeval. Zonnepanelen zijn namelijk een zeer goede investering. Vooral nu gasprijzen flink aan het stijgen zijn (2022).
In deze blog gaan we een aantal voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rij zetten. We gaan het ook hebben over de belangrijkste dingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen.
Wil je meer weten? Lees dan verder!
Mensen vragen zich vaak af of zonnepanelen het financieel waard zijn. Het antwoord is:
Ja!... maar niet direct.
Het is belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen een investering zijn. Deze betalen zich uit op de lange termijn. In de meeste gevallen heb je ze binnen 10 jaar weer terugverdiend.
Sommige hoge kwaliteit zonnepanelen gaan wel tot 40 jaar mee. Daarnaast geven fabrikanten gemiddeld 25 jaar garantie op het vermogen van de panelen. Dat betekent dat je tientallen jaren kunt genieten van gratis energie! Het is het ook waard om bepaalde toebehoren voor de zonnepanelen aan te schaffen. Denk hierbij aan dingen zoals vogelwering en dakfolie. Deze beschermen de panelen tegen weersinvloeden en vogels.
Hoewel sommige mensen de kosten van de installatie een te hoge drempel vinden (wat je kunt zien als een nadeel), verdienen de zonnepanelen zich dubbel en dwars terug!
Zonnepanelen, zoals de naam al aangeeft, wekt zonne-energie op. Hierbij komen geen milieuvervuilende stoffen of gassen vrij. Alleen bij de productie van de panelen komt CO2 vrij. Dit is dus een uitermate duurzame vorm van energie!
Niet alleen is deze groene energie milieuvriendelijker. Door zelf je eigen elektriciteit op te wekken hoef je minder energie van de energieleverancier te bekostigen.
Dit punt klinkt misschien tegenstrijdig, aangezien je waarschijnlijk van plan bent om lang op dezelfde plek te blijven wonen als je zonnepanelen aanschaft. Besluit je uiteindelijk toch je huis te verkopen? Dan verhogen de panelen flink de waarde van je woning. Bovendien is de kans groter dat je het huis makkelijker verkoopt, aangezien zonnepanelen erg gewild zijn.
Laten we nu wat mogelijke nadelen bespreken. Het kan zijn dat je van mening bent dat zonnepanelen niet mooi lijken op een dak. Je hebt er meestal wel 12 van nodig om je jaarlijkse energieverbruik te dekken. Het punt is: ze vallen erg op. Wees hier dus bewust van!
Voor sommigen kan dit een dealbreaker zijn. Echter worden zonnepanelen fraaier met elk jaar. Bij de meeste fabrikanten kun je kiezen uit verschillende vormen en kleuren. Kies iets wat mooi aansluit bij de look van je woning.
Nog een relatief klein nadeel is dat de meterkast moet worden aangepast om de geïnstalleerde zonnepanelen te kunnen accommoderen. Een installateur moet hiervoor een omvormer aansluiten. Deze is nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Daarnaast wordt een extra stroomgroep in de kast geplaatst, zodat de verschillende stroomgroepen geen kortsluiting kunnen veroorzaken.
Deze aanpassingen aan de elektriciteitskast hoeven gelukkig maar één keer. Vandaar dat we het een klein nadeel noemen!
Om er voor te zorgen dat de zonnepanelen-installatie te allen tijde optimaal functioneert, is het verstandig om deze regelmatig te onderhouden. Dit houdt in dat de panelen om de zoveel tijd goed moeten worden schoongemaakt.
Het is verstandig om een professional dit te laten doen. Naast het schoonmaken controleert hij of zij ook of er schade is. Het nadeel hiervan is dat dit onderhoud tijd en geld kost. Toch is het nodig om de panelen goed te laten werken!
Voordat je daadwerkelijk zonnepanelen gaat installeren is het verstandig om eerste deze vragen voor jezelf te beantwoorden:
Zonnepanelen hebben veel voordelen en slechts enkele (kleine) nadelen. In deze blog hebben we slechts een aantal genoemd. Wij raden je aan zoveel mogelijk informatie op te doen voordat je de keuze maakt. Heb je dit gedaan en ben je bereidt een investering te doen die zich na een decennia flink terug gaat betalen? Dan ga je geen spijt krijgen!