9.2 / 10 1836 reviews 

Zonnepanelen nemen in 2022

4 min. te lezen

Terug

Je hoeft maar één kijkje uit je raam te nemen en het valt je meteen op: steeds meer buren hebben zonnepalen op hun dak! Ondertussen hebben al meer dan 1,6 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen. Dit is geen toeval. Zonnepanelen zijn namelijk een zeer goede investering. Vooral nu gasprijzen flink aan het stijgen zijn (2022). 

In deze blog gaan we een aantal voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rij zetten. We gaan het ook hebben over de belangrijkste dingen waarop je moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen. 

Wil je meer weten? Lees dan verder!

Met zonnepanelen bespaar je veel geld

Mensen vragen zich vaak af of zonnepanelen het financieel waard zijn. Het antwoord is:

Ja!... maar niet direct. 

Het is belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen een investering zijn. Deze betalen zich uit op de lange termijn. In de meeste gevallen heb je ze binnen 10 jaar weer terugverdiend. 

Sommige hoge kwaliteit zonnepanelen gaan wel tot 40 jaar mee. Daarnaast geven fabrikanten gemiddeld 25 jaar garantie op het vermogen van de panelen. Dat betekent dat je tientallen jaren kunt genieten van gratis energie! Het is het ook waard om bepaalde toebehoren voor de zonnepanelen aan te schaffen. Denk hierbij aan dingen zoals vogelwering en dakfolie. Deze beschermen de panelen tegen weersinvloeden en vogels.

Hoewel sommige mensen de kosten van de installatie een te hoge drempel vinden (wat je kunt zien als een nadeel), verdienen de zonnepanelen zich dubbel en dwars terug!

Je wekt duurzame energie op

Zonnepanelen, zoals de naam al aangeeft, wekt zonne-energie op. Hierbij komen geen milieuvervuilende stoffen of gassen vrij. Alleen bij de productie van de panelen komt CO2 vrij. Dit is dus een uitermate duurzame vorm van energie!

Niet alleen is deze groene energie milieuvriendelijker. Door zelf je eigen elektriciteit op te wekken hoef je minder energie van de energieleverancier te bekostigen. 

Je woning wordt meer waard

Dit punt klinkt misschien tegenstrijdig, aangezien je waarschijnlijk van plan bent om lang op dezelfde plek te blijven wonen als je zonnepanelen aanschaft. Besluit je uiteindelijk toch je huis te verkopen? Dan verhogen de panelen flink de waarde van je woning. Bovendien is de kans groter dat je het huis makkelijker verkoopt, aangezien zonnepanelen erg gewild zijn.

Zonnepanelen zijn erg zichtbaar op je woning

Laten we nu wat mogelijke nadelen bespreken. Het kan zijn dat je van mening bent dat zonnepanelen niet mooi lijken op een dak. Je hebt er meestal wel 12 van nodig om je jaarlijkse energieverbruik te dekken. Het punt is: ze vallen erg op. Wees hier dus bewust van!

Voor sommigen kan dit een dealbreaker zijn. Echter worden zonnepanelen fraaier met elk jaar. Bij de meeste fabrikanten kun je kiezen uit verschillende vormen en kleuren. Kies iets wat mooi aansluit bij de look van je woning.

De meterkast moet worden aangepast

Nog een relatief klein nadeel is dat de meterkast moet worden aangepast om de geïnstalleerde zonnepanelen te kunnen accommoderen. Een installateur moet hiervoor een omvormer aansluiten. Deze is nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Daarnaast wordt een extra stroomgroep in de kast geplaatst, zodat de verschillende stroomgroepen geen kortsluiting kunnen veroorzaken.

Deze aanpassingen aan de elektriciteitskast hoeven gelukkig maar één keer. Vandaar dat we het een klein nadeel noemen!

Regelmatig onderhoud is verstandig

Om er voor te zorgen dat de zonnepanelen-installatie te allen tijde optimaal functioneert, is het verstandig om deze regelmatig te onderhouden. Dit houdt in dat de panelen om de zoveel tijd goed moeten worden schoongemaakt. 

Het is verstandig om een professional dit te laten doen. Naast het schoonmaken controleert hij of zij ook of er schade is. Het nadeel hiervan is dat dit onderhoud tijd en geld kost. Toch is het nodig om de panelen goed te laten werken!

Is mijn dak überhaupt geschikt voor zonnepanelen?

Voordat je daadwerkelijk zonnepanelen gaat installeren is het verstandig om eerste deze vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • Is er genoeg ruimte? Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende vraag die je jezelf kunt stellen. Echter onderschatten mensen vaak hoeveel ruimte ze daadwerkelijk hebben en hoeveel zonnepanelen in beslag nemen! Meet dus van te voren goed op hoeveel m² er beschikbaar zijn. Gelukkig kun je wel vaak kiezen voor speciale panelen met een kleiner formaat als het anders niet past. 
  • Welke richting staat mijn dak? Om zoveel mogelijk opbrengst uit je zonnepanelen te halen, kunnen ze het beste op het zuiden richten. Met deze oriëntatie vangen de panelen eenmaal de meeste zonnestralen op een dag. Staat je dak richting het oosten en westen? Dan heb je al gauw gemiddeld 10% minder opbrengsten. 
  • Wat is de hellingshoek van mijn dak? Hoewel zonnepanelen op de meeste daken rendabel zijn, speelt de exacte hellingshoek wel een rol in de uiteindelijke efficiëntie. Daken met een hellingshoek van 36 graden is bewezen als ideaal. Erg steile daken met een hoek van meer dan 65 graden raden we af. Platte daken zijn prima, aangezien panelen zelf schuin kunnen worden geïnstalleerd.
  • Ligt mijn dak te vaak in de schaduw? Schaduw beïnvloed de hoeveelheid stroom dat de panelen opleveren. Deze schaduw kan ontstaan door bomen of grotere gebouwen om je woning. Een beetje schaduw is geen probleem, maar als de panelen een groot deel van de dag in de schaduw staan gaat dit een flinke klap zijn voor je opbrengst.

Zonnepanelen zijn aan te raden in 2022!

Zonnepanelen hebben veel voordelen en slechts enkele (kleine) nadelen. In deze blog hebben we slechts een aantal genoemd. Wij raden je aan zoveel mogelijk informatie op te doen voordat je de keuze maakt. Heb je dit gedaan en ben je bereidt een investering te doen die zich na een decennia flink terug gaat betalen? Dan ga je geen spijt krijgen! 

Publicatiedatum 15/11/2022