9.2 / 10 1808 reviews 

Zorg ervoor dat je minder last krijgt van je rug

2 min. te lezen

Terug

Rugklachten komen heel vaak voor. Bijna 80% van de Nederlanders krijgt er ooit mee te maken. De oorzaken van rugklachten zijn heel divers en lopen erg uiteen, maar een goed zitcomfort bepaalt of je in meer of mindere mate last hebt van je rug. Maar hoe houd je dan een gezonde rug en zorg je ervoor dat je minder snel last krijgt van rugklachten? We vertellen je er meer over. 

De juiste meubels aanschaffen

Wanneer de meubels aan vervanging toe zijn, is het belangrijk om niet alleen naar het uiterlijk van de meubels te kijken. Vooral voor senioren is het belangrijk om meubels aan te schaffen die goede zitcomfort bieden. Op https://meubelzorg.nl/ vind je diverse meubels die ergonomisch ontworpen zijn. Maar waar moet je dan precies op letten bij het aanschaffen van nieuwe meubels? We geven een aantal tips.

Zithoogte

Een te lage of te hoge zithoogte kan rugklachten veroorzaken. Een te lage zithoogte zorgt namelijk voor een bolle rug, terwijl je bij een te hoge zithoogte het weer moeilijker wordt om te gaan verzitten en uit de stoel te komen. Bij een goede zithoogte kunnen beiden voeten de grond raken. De zithoogte van een bank is vaak makkelijk aan te passen. Je kunt namelijk de huidige pootjes vervangen door hogere of lagere pootjes eronder te plaatsen. 

Zitdiepte

Een te diepe zitdiepte kan ook rugklachten veroorzaken. Vaak is een bank te diep. Dit kan je merken doordat je naar voren moet schuiven om op te kunnen staan. Om een gezonde rug te behouden moet je zonder te naar voren te hoeven schuiven en zonder je handen te gebruiken, op kunnen staan vanuit de bank. Een voordeel is dat de zitdiepte van een bank vaak makkelijk aan te passen is. Door een passend kussen aan te schaffen, kun je dit probleem al snel verhelpen. Naast een bank zijn er ook andere meubels die goed zijn voor het zitcomfort. Denk hierbij aan sta op stoelen bijvoorbeeld. Met een sta op stoel ervaar je optimale zitcomfort en biedt ondersteuning aan de juiste plekken van het lichaam.

Correcte zithoek

Een incorrecte zithoek kan pijn in de onderrug veroorzaken. Het is dus belangrijk om dit te controleren. Hierbij is het van belang om te kijken naar de hoek tussen de zitting en de rugleuning. Een ideale hoek zit ongeveer tussen de 95 graden en 105 graden. Indien de rugleuning te ver naar achteren is gekanteld, zak je onderuit en kan de stoel het lichaam niet meer optimaal ondersteunen.

Publicatiedatum 13/10/2022