9.2 / 10 1851 reviews 

Zorgeloos in een relatie met een samenlevingscontract

2 min. te lezen

Terug

Verliefd, verloofd, getrouwd, of samenlevend? Hoe gelukkig u ook bent, wat uw situatie ook is, het is handig om dingen op papier te hebben, zoals wie verantwoordelijk is voor de vaste lasten en wie wat krijgt en regelt na een scheiding. Het is misschien niet het leukste onderwerp voor aan de keukentafel, maar na de tijd bent u blij dat het geregeld is

Heeft u besloten om te gaan samenwonen, dan kan dit een heel gelukkige periode zijn in uw relatie. Soms voelt het als heel natuurlijk, soms moet het nog even wennen. Allemaal heel normale gevoelens die bij deze nieuwe fase horen. Wat ook bij samenwonen hoort, is het zakelijke gedeelte zoals het verdelen van bezittingen en kosten. Om dit allemaal geregeld te hebben, kunt u gaan trouwen, maar als u en uw partner dit nog een te grote stap vinden, is het opstellen van een samenlevingscontract een mooi alternatief. Hierin wordt alles vastgelegd omtrent jullie financiën en bezittingen. Hoe worden de vaste lasten verdeeld, betaalt u elk de helft, of verdient de een meer dus betaalt die dan ook automatisch meer? Als u kinderen heeft, is het ook van belang na te gaan wie hiervoor de grootste zorg op zich neemt. Allemaal praktische vragen voor tijdens uw relatie, maar wat gebeurt er als u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan?

Vergelijk en kies je notaris

Om onenigheden te voorkomen is het van belang om alles goed geregeld te hebben wat er gebeurt met onder andere de inboedel. Wie krijgt wat? Om alles goed op papier te zetten kunnen jullie zelf een contract opstellen, maar dit kan ook bij een notaris. Deze laatste optie is verplicht als het om een pensioenregeling gaat. De kosten van een samenlevingscontract kunnen per notaris verschillen.  Omdat notarissen zelf mogen bepalen welk tarief ze vragen voor hun diensten, komt het voor dat de ene notaris een stuk duurder is dan de ander. Dit wil dan niet zeggen dat een goedkopere notaris ook meteen slechter is, maar als u meer informatie wilt is het mogelijk aan de hand van beoordelingen van andere gebruikers notarissen en hun diensten met elkaar te vergelijken.

Wat gebeurt er na een overlijden?

Misschien wel het laatste waar u aan wilt denken is wat er gebeurt als een van u komt te overlijden. Wie krijgt dan de spullen en wie mag er in het huis blijven wonen? Voor deze zaken dient er een verblijvingsbeding te worden opgesteld. Ook dit moet bij een notaris worden geregeld. Alleen de spullen die van u samen zijn vallen onder deze regeling. Wilt u dat uw partner persoonlijke spullen van u krijgt na uw overlijden? Dan dient u dat in een testament vast te leggen. De Goedkoopste Notaris heeft al meer dan 20 jaar ervaring en een groot netwerk aan notarissen opgebouwd. Zo kunt u heel snel en gemakkelijk de meest geschikte notaris vinden die bij u past wat betreft omgeving, expertise én portemonnee. 

Laat u niet afschrikken door vragen over een eventuele scheiding, maar zorg dat alles goed geregeld is en geniet dan vooral van elkaar. 

Publicatiedatum 05/10/2021