9.2 / 10 1806 reviews 

10 tips om stroom te besparen in het nieuwe jaar

2 min. te lezen

Terug

123Wonen wenst iedereen een heel gelukkig nieuwjaar! Het is weer de ideale tijd om goede voornemens in de praktijk te brengen. Help bijvoorbeeld het klimaat en je eigen portemonnee een handje door stroom te besparen in 2018. We zetten hier 10 handige tips op een rij!

1. Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen
Verlichting is in de meeste huizen de grootste verbruiker van stroom. Door alle gloeilampen in huis door ledlampen te vervangen bespaar je tientallen euro's per jaar! En misschien spreekt dit voor zich; maar laat lampen niet onnodig aan staan. 

2. Doe de was op een lagere temperatuur
Wist je dat het de helft goedkoper is om te wassen op 30 graden in plaats van 60? De wasmachine gebruikt enorm veel energie voor het verwarmen van water. Het scheelt dus erg veel stroom om wat kouder te wassen! Je wilt de was natuurlijk wel goed schoon krijgen en daarom duurt het wassen op een lagere temperatuur langer. Veel moderne wasmachines hebben ook een eco-stand. 

3. Vervang de vloerverwarmingspomp
Een vloerverwarmingspomp pomt het warme water in huis rond. Veel mensen hebben een oude pomp in huis, die maar 1 stand heeft en het hele jaar op vol vermogen aan staat. Tegenwoordig zijn er hele efficiente vloerverwarmingspompen op de markt die veel meer besparen op energie. Als je je pomp niet wilt vervangen kun je ook kijken of hij op de laagste stand gezet kan worden, of zet hem bijvoorbeeld uit in de zomermaanden.

4. Gebruik een waslijn of droogrek in plaats van wasdroger
Elke keer als je je wasdroger gebruikt verbruik je enorm veel stroom. Hier kun je makkelijk op besparen elke keer dat je een waslijn of droogrek gebruikt.

5. Vervang een oude koelkast
Wanneer je nog een hele oude koelkast hebt verbruikt deze waarschijnlijk veel meer stroom dan een nieuw model. Door deze te vervangen ben je veel klimaatvriendelijker bezig en bespaar je stroom! Dit geldt ook voor andere elektrische apparaten in huis.

6. Check je tv-kast
Heb je wel eens gecontroleerd hoeveel stroom je televisie verbruikt? Een ledtelevisie verbruikt bijna de helft minder stroom dan een lcd-tv en nog weer minder dan een plasmascherm. Ook je tv-kastje kan veel stroom verbruiken, zeker als er een harde schijf in zit. Dit geldt ook voor ontvangers in de stand-by stand. Door deze uit te zetten als hij niet gebruikt wordt bespaar je dus stroom!

7. Vervang je ventilatiebox
Veel Nederlanders hebben nog een oude ventilatiebox, die ruim 80 euro per jaar aan stroom verbruikt. Wanneer je de ventilatiebox vervangt door een moderne variant bespaar je tot wel 10 keer minder stroom.

8. Laat je vriezer ontdooien
Het is goed voor een vriezer om hem regelmatig te ontdooien. Een dikke ijslaag betekent veel meer stroomverbruik! Het is niet nodig om de vriezer op lager dan -18 graden Celcius te zetten.

9. Maak gebruik van een thermoskan
Als men koffie heeft gezet blijft het daarna staan op de warmhoudplaat. Dit is nu juist het onderdeel van een koffiezetapparaat dat de meeste stroom verbruikt. Door de koffie gelijk na het zetten over te schenken in een thermoskan kun je hier dus op besparen!

10. Doe apparaten uit en haal stekkers uit stopcontacten
Dit heb je vast al vaker gehoord. Het is enorm besparend om apparaten helemaal uit te schakelen; dus ook uit de stand-by stand. Haal stekkers uit stopcontacten, want deze blijven stroom verbruiken wanneer ze er in blijven zitten. Dit geldt zeker voor oude snoeren die warm worden, zoals opladers.

 

Publicatiedatum 05/01/2018