9.2 / 10 1803 reviews 

Hoe kan ik het energielabel van mijn huurwoning verbeteren?

2 min. te lezen

Terug

Het energielabel van een woning is een belangrijke indicator van de energiezuinigheid en duurzaamheid. Een beter energielabel kan niet alleen leiden tot een lagere energierekening, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst. Als huurder heeft u misschien minder controle over de bouwkundige aspecten van uw woning, maar er zijn nog steeds verschillende stappen die u kunt nemen om het energielabel van uw huurwoning te verbeteren. In dit artikel delen we enkele handige tips die u kunt toepassen.

Gebruik energiezuinige verlichting

Een eenvoudige en effectieve manier om uw energieverbruik te verminderen, is door over te stappen op energiezuinige verlichting. Vervang oude gloeilampen door LED-lampen, die niet alleen langer meegaan, maar ook veel minder energie verbruiken. Op deze manier kunt u direct energie besparen en een positieve invloed hebben op het energielabel van uw woning.

Beperk warmteverlies

Warmteverlies is een belangrijke factor in de energiezuinigheid van een woning. Zorg ervoor dat uw deuren en ramen goed sluiten, en gebruik bijvoorbeeld tochtstrips om koude lucht buiten te houden. Ook het ophangen van zware gordijnen kan ervoor zorgen dat warmte beter binnen blijft tijdens de wintermaanden. Deze kleine aanpassingen kunnen helpen om de energie-efficiëntie te verbeteren en het energielabel gunstiger te maken.

Maak gebruik van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan u helpen om de temperatuur in uw woning efficiënter te regelen. U kunt de verwarming automatisch uitschakelen wanneer u niet thuis bent en programmeren op basis van uw dagelijkse routine. Door de verwarming optimaal te gebruiken, kunt u energie besparen en tegelijkertijd het comfortniveau behouden. Het gebruik van een slimme thermostaat kan bijdragen aan een beter energielabel en kostenbesparingen op de lange termijn.

Verminder waterverbruik

Naast energiebesparing kunt u ook letten op het waterverbruik in uw huurwoning. Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen om het waterverbruik te verminderen. Neem ook bewuste keuzes bij het gebruik van water, zoals het vermijden van langdurig douchen en het sluiten van de kraan tijdens het tandenpoetsen. Het verminderen van het waterverbruik heeft een positief effect op het milieu en kan ook helpen om het energielabel van uw woning te verbeteren.

Bespreek energiebesparende maatregelen met de verhuurder

Verhuurders zijn wettelijk verplicht om specifieke energiebesparende maatregelen te treffen. Het gaat dan om het isoleren van gevel, dak, ramen en vloer, en het plaatsen van een cv-ketel met een rendement van minstens 80%. Uw huidige ketel moet dan wel minimaal tien jaar oud zijn. Als huurder moet u echter wel bereid zijn om een huurverhoging te betalen die in verhouding staat tot de kosten van de maatregelen.

Daarnaast is het goed om in gesprek te gaan met de verhuurder over mogelijke energiebesparende maatregelen. Ook voor hen zijn er voordelen aan het verduurzamen van de woning. Informeer naar de mogelijkheid om dubbel glas te plaatsen of energiezuinige apparatuur te installeren. Sommige verhuurders zijn mogelijk bereid om dergelijke verbeteringen aan te brengen. Als dit het energielabel van de woning verhoogt, wordt ook de waarde ervan vergroot.

Conclusie: energielabel huurwoning verbeteren

Het verbeteren van het energielabel van uw huurwoning is niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten en een hoger comfortniveau. Door kleine aanpassingen zoals het gebruik van energiezuinige verlichting, het beperken van warmteverlies en het verminderen van waterverbruik, kunt u direct bijdragen aan een beter energielabel. Bovendien kunt u ook in gesprek gaan met uw verhuurder om mogelijke energiebesparende maatregelen te bespreken. Met deze stappen bent u goed op weg naar een energiezuinige en duurzame huurwoning.

Publicatiedatum 23/08/2023