9.2 / 10 1779 reviews 

Huurwoningtekort neemt toe, maar kabinet handhaaft huurplannen

1 min. te lezen

Terug

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) verklaart dat het kabinet voorlopig niet van plan is om de huurplannen te wijzigen, ondanks het snel afnemende aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector. Verschillende partijen, waaronder projectontwikkelaars, beleggers en verhuurders, uiten hun zorgen over de snelle daling van het aantal huurwoningen in de vrije sector. Minister De Jonge denkt echter dat dit voornamelijk te wijten is aan de hoge rente, waardoor het voor beleggers te duur wordt om nieuwe bouwprojecten te starten.

Huurwoningtekort

De vraag naar huurwoningen groeit explosief, vooral in de grote steden. Er is een sterke stijging van 218% in de vraag naar huurwoningen in de vrije sector met een huurprijs tot €1.000 per maand. Gemiddeld zijn er 46 reacties per woning in deze categorie. Ondanks het groeiende huurwoningtekort heeft het kabinet al diverse plannen gepresenteerd om huurders te beschermen tegen exorbitante huurprijzen, waaronder een puntensysteem met een maximale huurprijs en het beëindigen van tijdelijke huurcontracten. Ook wordt de vermogensbelasting voor woningbeleggers verhoogd en worden verhuurders verplicht om te investeren in duurzaamheid.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat steeds meer particuliere verhuurders afhaken, omdat verhuren niet meer rendabel is. Vastgoed Belang is een campagne gestart om de gevolgen voor particuliere verhuurders onder de aandacht te brengen. Minister De Jonge erkent dat de combinatie van huurplannen en fiscale maatregelen negatieve effecten kan hebben, maar grote wijzigingen worden niet verwacht.

Twijfel

Tijdens zijn bezoek aan de vastgoedbeurs Provada werd minister De Jonge geconfronteerd met veel scepsis. Er heerst twijfel over het realiseren van de bouw van 900.000 woningen en de financiering ervan. De minister benadrukte echter dat het een kwestie is van het overwinnen van een "bouwdip" en wees suggesties om projecten voor te financieren van de hand.

Bron: Vastgoed Actueel

Publicatiedatum 26/07/2023