9.2 / 10 1825 reviews 

Tips voor een brandveilige huurwoning

2 min. te lezen

Terug

Veel mensen denken dat een woningbrand hen nooit zal overkomen. Je let immers toch altijd goed op? Toch krijgt de brandweer in Nederland nog duizenden meldingen per jaar van brand in een woning. Soms valt de schade mee, soms raken er ook mensen gewond of erger. U kunt zelf veel dingen doen om uw huurhuis brandveilig te maken, of de brand te beperken wanneer deze toch uitbreekt. Hieronder leest u handige tips.

Vrije paden
Het is belangrijk om uw huis snel te kunnen verlaten in het geval van brand. Daarom is het verstandig om sleutels dicht bij de deur te bewaren en op een plek waar u gemakkelijk bij kunt. Ook moet de brandweer uw huisnummer goed kunnen zien wanneer zij uitrukken: let er op dat deze goed zichtbaar is. Daarnaast kunnen voorwerpen in een looproute u verhinderen snel naar buiten te vluchten, en de brandweer om naar binnen te komen.

Bergruimte
Door een slechte verbranding in uw CV-ketel kan er koolmonoxide in uw woning terecht komen. Daarom is het verstandig om de ketel jaarlijks te laten controleren: dit kunt u met uw verhuurder bespreken. Daarnaast moeten de ruimte rondom de CV-ketel en de meterkast vrij zijn van brandbare materialen. Berg ook uw licht ontvlambare vloeistoffen op in goed geventileerde ruimtes en bewaar gasflessen buitenshuis.

Koken
Brandbare dingen zoals gordijnen en theedoeken moeten uit de buurt van uw kooktoestel gehouden worden, aangezien zij makkelijk vlam vatten. Laat pannen niet op het vuur staan wanneer u weggaat en zet een kookplaat uit. Bij vlam in de pan dient u een goed passende deksel op de pan te doen, gebruik geen water! Ook in een afzuigkap kan brand ontstaan; maak deze daarom regelmatig schoon en vervang of reinig het filter.

Elektriciteit
Controleer regelmatig of losse snoeren beschadigingen hebben en leg ze niet onder een tapijt of mat. Let ook op het gebruik van stekkerdozen: verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Als er teveel aangesloten zijn op 1 groep kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg. Bij onweer of langdurige afwezigheid is het verstandig alle stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten te halen. Ook wordt aangeraden om uw mobiele apparaten op te laden wanneer u erbij bent en niet slaapt.

Slapen
Een dichte slaapkamerdeur biedt u langer de tijd om te vluchten in geval van brand. Sluit daarom altijd de binnendeuren in uw huis voor het slapengaan. Ook helpen rookmelders bij het tijdig ontdekken van een brand: plaats deze dus in uw huis. Het lijkt vrij vanzelfsprekend: een brandende sigaret kan brand veroorzaken. Roken in bed is een oorzaak van woningbranden die veel voorkomt; doe dit dus nooit!

Wilt u graag meer weten over het voorkomen en beperken van brand in uw huurwoning? De Brandweer heeft een handige checklist opgesteld waarmee u kunt kijken hoe brandveilig uw huurwoning is.

Publicatiedatum 02/07/2018