9.2 / 10 1817 reviews 

7 Manieren waarop een veranda aan huis energie bespaart

3 min. te lezen

Terug

Een veranda aan huis is een toevoeging die niet alleen de waarde van je woning verhoogt, maar het bespaart ook energie. Het is dus goed voor zowel het milieu als je portemonnee. In deze gids belichten we 7 manieren waarop een veranda helpt om energie te besparen en een duurzamer huis te creëren.

Natuurlijke verlichting

Een van de grootste voordelen van een veranda is de mogelijkheid om natuurlijke verlichting te benutten. Door je huis open te stellen voor zonlicht, verminder je de behoefte aan kunstmatige verlichting drastisch, vooral overdag. Dit leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en maakt ook je huis aantrekkelijker. Bovendien helpt het gebruik van zonlicht in plaats van elektriciteit, ook om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast draagt natuurlijk licht bij aan het verbeteren van het algemene welzijn en de sfeer in je huis.  Als je dus een veranda toevoegt aan je huis, profiteer je niet alleen van meer natuurlijke verlichting, maar draag je ook bij aan een duurzamere toekomst.

Extra luchtcirculatie

Met de toevoeging van een veranda aan je huis, profiteer je ook van extra luchtcirculatie. Het ontwerp van een veranda bevordert de luchtstroom door je huis, waardoor de behoefte aan mechanische ventilatie afneemt. In de warmere maanden helpt dit om de temperatuur in huis te verlagen en de behoefte aan airconditioning te verminderen, wat op zijn beurt leidt tot energiebesparingen. Bovendien draagt een betere luchtcirculatie bij aan een gezonder binnenklimaat, door de luchtkwaliteit te verbeteren en potentieel schadelijke verontreinigende stoffen te verminderen.

Meer schaduw

Een bijkomend voordeel van het bouwen van een veranda is dat deze de mogelijkheid biedt om meer schaduw aan je huis toe te voegen. Waar voorheen de zon op je gevel viel, staat nu een veranda waar je de zonneschermen of gordijnen kunt sluiten. Dit draagt bij aan het koel houden van je huis tijdens de hete zomermaanden door een barrière te vormen tegen direct zonlicht. Hierdoor wordt de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt verminderd, waardoor je minder behoefte hebt aan airconditioning. Bovendien maakt de schaduw die een veranda biedt ook buitenruimtes comfortabeler, waardoor je vaker buiten tijd doorbrengt. Dit helpt je weer om energie te besparen door minder gebruik te maken van binnenverlichting en elektronica.

Minder warmteverlies

Een veranda vermindert ook het warmteverlies van je huis, vooral tijdens de koudere maanden. Het fungeert als een extra isolatielaag die helpt om de warmte binnen te houden en de kou buiten te houden. Hierdoor zet je de thermostaat lager, wat resulteert in significant minder energieverbruik. Bovendien wordt de energie, die anders zou worden gebruikt om de verloren warmte te vervangen, nu bespaard. Hierdoor worden je energiekosten aanzienlijk verlaagd. Dit maakt een veranda een energie-efficiënte toevoeging aan je huis.

Vaker buiten in plaats van in een energieverslindende binnenruimte

Verder moedigt een veranda je aan om meer tijd buiten door te brengen, in plaats van binnen in energieverslindende ruimtes. Door buiten te zitten, maak je minder gebruik van dingen als binnenverlichting, airconditioning, de televisie of de computer. Bovendien verbeteren de natuurlijke verlichting en frisse lucht je humeur en je welzijn. Het is dus niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor je gezondheid. Als je dus wilt genieten van de natuur om je heen en tegelijkertijd energie wilt besparen, is een veranda aan huis een ideale oplossing.

Extra isolatie: comfortabeler binnenklimaat

Zoals gezegd biedt een veranda een extra laag isolatie voor je huis. Dit betekent dat het helpt de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer houdt het je huis koeler door het blokkeren van direct zonlicht. Het binnenklimaat blijft dus stabieler en comfortabeler. Deze extra isolatie helpt je dus om je energieverbruik te verminderen, omdat er minder behoefte is aan verwarming en koeling. De energie die je bespaart door deze extra isolatie is aanzienlijk, wat resulteert in lagere energierekeningen. Door een veranda aan je huis toe te voegen, geniet je dus zowel van de buitenruimte als dat je energie bespaart.

Energie-efficiënte materialen

Om de isolatiefactor nog groter te maken, kunnen veranda’s worden gebouwd met energie-efficiënte materialen zoals thermisch glas of geïsoleerd aluminium. Deze materialen zijn ontworpen om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren door het minimaliseren van warmteverlies en -toename. Thermisch glas helpt bijvoorbeeld de hoeveelheid warmte die je huis in de zomer binnenkomt te verminderen en vermindert het warmteverlies in de winter. Geïsoleerd aluminium is aan de andere kant zeer duurzaam en biedt uitstekende thermische prestaties, waardoor het een energie-efficiënte optie is voor het bouwen van een veranda. Door te kiezen voor energie-efficiënte materialen bij het bouwen van je veranda, verminder je dus je energieverbruik en geniet je tegelijkertijd van een comfortabele buitenruimte.

Al met al zijn er tal van manieren waarop een veranda aan huis helpt bij energiebesparing. Hopelijk heeft dit artikel je geïnspireerd om na te denken over het toevoegen van een veranda aan je huis.

Publicatiedatum 15/01/2024