9.2 / 10 1807 reviews 

Als verhuurder zonnepanelen op huurhuis laten leggen?

2 min. te lezen

Terug

Je huis verduurzamen met zonnepanelen is niet alleen interessant als je een koophuis hebt, maar ook wanneer je je huis verhuurt. Hiermee maak je namelijk je huis aantrekkelijker voor huurders, omdat het de maandelijkse lasten drukt. En op termijn kun je daar als verhuurder ook nog eens aan verdienen. We vertellen je er graag wat meer over.

Verhuurder regelt energiecontract

Huurders betalen uiteraard het liefst zo min mogelijk, en als de kale huur al redelijk hoog is en daar bovenop ook nog een gigantische energierekening komt, dan is het voor hen al minder aantrekkelijk om in te stappen. Om de verhuur van je huis aantrekkelijker te maken kun je er als verhuurder daarom voor kiezen om zonnepanelen te laten leggen.

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar de kosten versus de baten? Een gemiddeld zonnesysteem kost circa €3.500 tot €5.000 en verdien je binnen zes tot acht jaar terug. Een deel van de aanschafwaarde van de zonnepanelen mag doorberekend worden aan de huurder. Hoe zit dat?

In de servicekosten mag je een gebruiksvergoeding voor zonnepanelen tellen. Dat komt neer op 10% van de aanschafwaarde over een periode van tien jaar. Hierbij dienen de zonnepanelen wel als roerende zaak te worden aangemerkt. Worden de zonnepanelen als onroerende aangemerkt, dan is de vergoeding onderdeel van de kale huurprijs. Lees er hier wat gedetailleerder over. 

De (maximale) huurprijs wordt bepaald via het woningwaarderingstelsel. Wanneer het huurhuis een beter energielabel heeft, dan kan de huur vaak stijgen door een hogere waardering. Op termijn kun je als verhuurder daardoor aan zonnepanelen verdienen.

Houd rekening met afbouw salderingsregeling

Zonnepanelen gaan zeker twintig jaar mee en zorgen er dus voor dat je woning voor verhuur aantrekkelijker wordt. Bovendien kun je het deels doorberekenen, waardoor je als verhuurder die kosten er wel uithaalt, zeker op termijn, of als je er misschien zelf nog ooit wilt gaan wonen. 

Houd er rekening mee dat je het aantal panelen zo goed mogelijk laat afstemmen op het verwachte verbruik (van huurder of van jezelf als je er later nog wilt gaan wonen ). De salderingsregeling wordt namelijk vanaf 2025 afgebouwd, waardoor er minder tot uiteindelijk niets meer terug geleverd kan worden aan het net.

Stijgende energieprijzen & geen zonnepanelen: wie betaalt?

Als verhuurder heb je verschillende opties om de energiekosten door te berekenen aan je huurder. Zo kun je bijvoorbeeld een all-in huurprijs afspreken, een huurprijs inclusief energie. Merk je echter dat de energiekosten flink gestegen zijn de afgelopen tijd? Dan mag je de huursom niet zomaar laten stijgen. Je moet de kosten opsplitsen in kale huur en servicekosten, en je mag dan alleen die servicekosten verhogen.

Betaalt de huurder de energiekosten als extra voorschot bovenop de kale huurprijs? Dan kun je bijvoorbeeld wel in overleg het voorschot verhogen. Het is in ieder geval slim om als verhuurder alvast de huurder in te lichten over de prijsstijging, zodat die op de hoogte is van het feit dat de rekening hoger zal uitvallen. Dat is natuurlijk een vervelende boodschap, maar op die manier kan de huurder meer rekening houden met het verbruik. Je verkleint dan de kans op gedoe achteraf.

Als verhuurder kun je daarnaast ook de huurder zelf het contract laten afsluiten met een leverancier. Dan zit je er niet tussen. Het kan echter wel een nadeel zijn voor de aantrekkelijkheid van de huurwoning, zeker als je aan expats verhuurt. Die moeten dan zelf uitzoeken hoe ze het regelen en dat is voor hen niet altijd even gemakkelijk. Kortom, iets om goed over na te denken.

Publicatiedatum 13/10/2022