9.2 / 10 1782 reviews 

Besparingstips voor jongeren die gaan huren

2 min. te lezen

Terug

Na het veredelde bezemhok met gedeeld sanitair en keuken van de studententijd volgt de eerste, echte woning voor veel jongeren. Niet zelden is dat een huurwoning omdat een hypotheek voor velen simpelweg geen optie is in de overspannen huizenmarkt. Al blijven de huurprijzen ook stijgen. Toch zijn er veel manieren om slim te besparen en je budget zo te verruimen. 

Energieverbruik en andere maandelijkse rekeningen

Een slimme huurder telt eerst zijn maandlasten op om vervolgens te toetsen of de huurwoning een haalbare kaart is. Kleding, boodschappen, vakanties en andere zaken komen - het is niet anders - op de tweede plaats. Nu is zoiets als energie vergelijken natuurlijk altijd slim, ongeacht of je in een koop- of huurwoning woont. Verder moeten de kosten van verzekeringen en het telefoonabonnement nader onder de loep worden genomen - indien mogelijk gaat vergelijken ook hierbij een slok op een borrel schelen. Denk ook aan smartphonegebruik en andere apparaten die te boek staan als energieslurpers

Boodschappen: wees creatief

Creatief boodschappen doen, het kost misschien een uurtje meer per week maar daar staat een mooi 'uurloon' tegenover. Wie de folders doorspit op zoek naar aanbiedingen, een stukje omfietst (dus laat de auto even staan) en zijn neus niet ophaalt voor goedkopere merken, gaat dit in zijn banksaldo terugzien. Er zijn veel Arabische winkels die de meest exotische soorten kruiden, groenten en fruit goedkoper aanbieden dan de supermarkten en bij het inrichten van de woning is een rondje door de Action aan te raden. Voor de rest van de boodschappen bieden Lidl en Aldi aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhoudingen. 

Geen eten meer weggooien

Eten weggooien, in sommige culturen bestaat het niet - en terecht. Dat zijn niet toevallig dezelfde plekken waar de magnetronmaaltijd nauwelijks verkrijgbaar is. Deze wordt dan ook vooral geassocieerd met druk-druk-druk: geen tijd om te koken. In het weekend enkele uurtjes in de keuken doorbrengen en 'vooruit koken' scheelt veel geld. Waar in het beste geval een hele weekvoorraad boodschappen gescoord wordt om (vervoers)kosten en tijd uit te sparen, is het ideaal om een weekmenu samen te stellen en hier alvast wat dingen van voor te bereiden. De vriezer (uiteraard met hoogwaardig energielabel) houdt soepen en sauzen lang goed, evenals brood, vlees en stamppotten. Kleine moeite!

Abonnementen herzien

Abonnementen waarvan nauwelijks gebruik wordt gemaakt: opzeggen. Wie in het park zijn kilometers maakt en oefeningen doet, hoeft niet naar de sportschool. Kranten en tijdschriften, bedenk goed hoeveel er daadwerkelijk van geconsumeerd wordt. En voor wie gehoor geeft aan het advies uit de vorige alinea, is de maaltijdbox eveneens verleden tijd, net als het dure online bestellen van eten. 

Publicatiedatum 03/08/2021