9.2 / 10 1836 reviews 

Een mantelzorgwoning: dé oplossing bij dagelijkse behoefte aan zorg

3 min. te lezen

Terug

Stel je voor; jouw vader en/of moeder zijn al op leeftijd en hebben zorg nodig. Maar zij willen niet naar een verzorgingshuis. Zelfstandig blijven is voor hen heel belangrijk. Jij als kind wil ze graag ondersteunen, maar tegelijkertijd heb je zelf ook een druk leven. Het is niet mogelijk om dagelijks naar hen toe te gaan. Dit dilemma wordt nog veel groter wanneer kind en ouders niet bij elkaar in de buurt wonen. Er zijn uiteraard meer situaties waarbij dit een probleem vormt. Een volwassen kind met een beperking bijvoorbeeld, of een ziek familielid. Is deze situatie herkenbaar voor je? Dan is het tijd om eens te informeren naar de mogelijkheden voor een mantelzorgwoning. In dit artikel bespreken we wat een mantelzorgwoning is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn voor zowel de oudere als de mantelzorger.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning die in de nabijheid van het huis van de mantelzorger geplaatst wordt. Meestal gaat het om een kleine mantelzorgwoning die alle kenmerken heeft van een gewoon woonhuis. Het is een eigen plekje voor de zorgbehoevende, in de nabijheid van de mantelzorger. Zo is diegene altijd in de buurt wanneer dit nodig is. Zo’n huis kan je volledig aanpassen aan de behoeften van de oudere of zorgbehoevende. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra brede doorgangen voor rolstoel of rollator, aangepaste badkamers en keukens en anti-slip vloeren.

Voordelen voor beide partijen

Laten we uitgaan van het voorbeeld dat jij je ouders verzorgt. Het plaatsen van een mantelzorgwoning biedt dan significante voordelen voor zowel jouw ouders als jouzelf als mantelzorger. Voor je ouders betekent het dat ze moeten verhuizen. Maar zodra ze hun nieuwe thuis eigen hebben gemaakt, betekent het dat ze langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Hierdoor zullen ze veel meer van hun oude dag kunnen genieten. Ze behouden hun zelfstandigheid, terwijl ze toch de nodige ondersteuning krijgen. Voor noodgevallen kun je ze voorzien van een noodknop, zodat ze altijd hulp kunnen inroepen als ze bijvoorbeeld zijn gevallen. Een mantelzorgwoning zal hen ook een gevoel  van gemoedsrust geven, wetende dat er altijd iemand in de buurt is om te helpen. Zeker wanneer diegene hun eigen kind is.

Maar ook voor jouzelf als mantelzorger is zo’n woning ‘in de tuin’ erg fijn. Het is namelijk veel minder belastend om de zorgtaken uit te voeren. Het kost minder tijd omdat je ouders letterlijk naast de deur wonen. Er hoeft niet meer dagelijks heen en weer gereden of gefietst te worden met boodschappen, of voor ziekenhuisbezoeken en dergelijke. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook energie en stress. In vergelijking met het in huis nemen van je ouders geeft een mantelzorgwoning natuurlijk ook veel meer privacy en ruimte voor beide partijen. Dit is belangrijk om overbelasting en schuldgevoel tegen te gaan en voorkomt wrijving en onnodige spanning.

Financieel

Het plaatsen van een zelfstandige mantelzorgwoning kan overigens financieel gezien ook voordelig zijn. Alleen het feit dat er niet betaald hoeft te worden voor een duur verzorgingstehuis scheelt erg veel. In sommige gevallen kan je bovendien in aanmerking komen voor subsidies of belastingvoordelen. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en regelingen die gelden in jouw specifieke situatie. Het beste kun je hierover een afspraak maken met een financieel adviseur of je bank. 

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende opties als het gaat om het realiseren van een mantelzorgwoning. Zo kan deze bijvoorbeeld tijdelijk geplaatst worden met behulp van een verplaatsbare unit, of permanent gebouwd worden als een uitbreiding op het bestaande huis. Ook een losstaand huis van hout is een mooie en fijne mogelijkheid. Dit type mantelzorgwoning geeft geen ‘tijdelijk’ gevoel, maar juist een sfeer van ‘we leven nog lang en gelukkig’. Het is mooi om te zien van buiten én aantrekkelijk en comfortabel van binnen. Informeer bij je gemeente en eventueel je verhuurder naar de mogelijkheden, eventuele restricties en subsidies, zodat je een goede beslissing kunt nemen. 

Een win-win situatie

Al met al biedt een mantelzorgwoning dus vele voordelen voor zowel ouderen als mantelzorgers. Het stelt je ouders in staat om langer zelfstandig te blijven wonen, terwijl ze toch de nodige zorg ontvangen, zonder dat jij daardoor overbelast raakt. Want voor jou als mantelzorger betekent het een efficiëntere en minder belastende manier van zorgen. Zowel jij als je ouders behouden je privacy maar zijn toch altijd in elkaars nabijheid. Een win-win situatie dus! Neem contact op met een specialist op het gebied van mantelzorgwoningen om meer informatie te krijgen over wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je de juiste beslissing neemt en optimaal kunt genieten van de voordelen die een mantelzorgwoning biedt.

Publicatiedatum 01/02/2024