9.2 / 10 1821 reviews 

Praktische tips voor minder energieverbruik

2 min. te lezen

Terug

Hoewel we er met elkaar steeds milieubewuster worden, blijkt dat nog altijd ontzettend veel huishoudens kansen laten liggen om hun huis te verduurzamen. Niet alleen scheelt het je enorm in de portemonnee, maar draagt het ook bij aan een beter en vooral schoner milieu. Zo kun je bijvoorbeeld als het koud is, in plaats van de verwarming aan te zetten, een dikke trui aan doen. Ook een uur eerder naar bed helpt overigens ontzettend om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van dingen die je eenvoudig en snel zelf kunt toepassen om ervoor te zorgen dat zowel je energierekening drastisch omlaag gaat, net als de uitstoot van CO2 wordt verminderd. Om je een idee te geven hoe ook jij je huis energiezuiniger kunt maken en zo kunt besparen op je maandelijkse kosten, hebben wij enkele praktische tips voor je.

De verwarming

We hebben hem natuurlijk al even besproken, maar de verwarming is samen met de douche natuurlijk de hoofdgebruiker van het gas. Door slim met je thermostaat om te springen, kun je dit jaarlijks flink wat geld besparen. Zo kun je je voorstellen dat wanneer je iedere avond je thermostaat een uur voordat je gaat slapen naar beneden zet, dit op jaarbasis echt enorm kan schelen. De warmte blijft namelijk gedurende dat uur en vaak nog wel langer in je huis hangen, waardoor het prima is vol te houden, zelf in de winter. 

Douchen

Vind jij het ook zo ontzettend lekker om heerlijk lang te douchen totdat je badkamer is veranderd in een stoombad? Realiseer je dan hoe ontzettend veel energie je hier onnodig mee verbruikt. Ondanks het feit dat je misschien net vorig jaar via een online energievergelijker de voordelige energieleverancier hebt uitgekozen, blijft het natuurlijk onzin om zolang te douchen. Wen jezelf daarom dus ook aan om niet langer dan 5 minuten te douchen. Desnoods zet je een timer op je telefoon. Vind je het lastig om je kort te douchen? Begin dan eens om jezelf aan te wennen je direct te wassen en je tanden mocht je deze onder de douche poetsen, gewoon bij de wasbak te poetsen. Deze twee minuten tandenpoetsen scheelt je namelijk al snel 10 tot 12 liter per minuut.

Zet apparaten uit in plaats van op stand-by

Helaas is het niet met alle apparaten mogelijk, maar probeer voor zover mogelijk apparaten uit te zetten in plaats van op stand-by. Wat je namelijk ziet, is dat ze ook tijdens de stand-by modus energie verbruiken. Al dan niet in beperkte mate, maar ze doen het wel. Ontzettend zonde en absoluut niet nodig en alles behalve duurzaam dus! Je doet er daarom dus ook goed aan om hier kritisch naar te kijken. Uiteraard hoef je niet iedere avond de stekkers van je televisie uit het stopcontact te halen, maar een oplader van de telefoon of tablet is al een begin. Loop dus eens een rondje door het huis en werp een kritische blik op alles wat een stekker heeft en in het stopcontact zit.

 

Publicatiedatum 26/09/2022