9.2 / 10 1808 reviews 

Thuis een feest geven: dit moet je allemaal doen, een handige checklist

3 min. te lezen

Terug

Heb je binnenkort een bruiloft, jubileum of wil je een houseparty organiseren? Wat jouw aanleiding ook is voor een party, met een feest thuis is het veel gezelliger en voordeliger. Maar je moet er natuurlijk wel het een en ander voor organiseren. Wij geven je een paar handige tips, die je als checklist kunt gebruiken om van jouw feest een succes te maken. 

Haal je benodigdheden bij de horecagroothandel

Natuurlijk heb je van alles nodig. Van statafels en servetten, tot (wegwerp)servies en bestek. Maak een lijst van alle zaken die je nodig hebt en bestel ze bij de horeca groothandel. In veel gevallen is dat een stuk voordeliger en je hebt er alles makkelijk onder 1 dak. Bovendien zijn ze daar gespecialiseerd in dit soort zaken, dus kun je er ook terecht voor advies en producten die je niet in een gewone winkel kunt krijgen. 

Geef een themafeest

Door een leuk thema te kiezen, heb je houvast voor alle andere zaken die je moet regelen. Van het soort versiering tot de aankleding van de hapjes en drankjes en van de stijl van je uitnodiging tot aan je eigen outfit. Bovendien is een thema een super leuke toevoeging voor je party. Denk bijvoorbeeld aan een jungle thema. Of wat dacht je van rock’n roll, de sixties of Chinatown?

Maak een leuke uitnodiging

Het is slim om ruim van tevoren te beginnen met organiseren. Dit geeft je voldoende tijd om alles rond te krijgen en bovendien kunnen je gasten dan makkelijker die datum vrijhouden. Stuur je uitnodiging ook zo snel mogelijk. Je kunt het laten drukken in een drukkerij, maar je kunt tegenwoordig ook vrij eenvoudig en een stuk voordeliger zelf je uitnodiging online maken en deze laten uitprinten. Gebruik een leuke afbeelding of foto met een originele tekst erbij en ontwerp je eigen lay-out. Vraag in de uitnodiging of de mensen willen bevestigen of ze komen of niet. Zeker met een feest thuis is het handig om het aantal gasten te weten. Vermeld verder de plaats, datum en tijd waar de gasten worden verwacht. Vermeld het thema/dresscode en eventueel een cadeautip.

Verlichting en versiering

Als je een thema hebt gekozen, wordt het kiezen van de versiering ook een stuk makkelijker. Denk aan ballonnen, een ballonnenboog, slingers en bloemen. Maar ook verlichting in de vorm van ledkaarsjes (voor de veiligheid) en buitenverlichting. (Tip: grijp de gelegenheid aan en koop die buitenverlichting waar je altijd al van droomde!) 

Catering

Uiteraard is het mogelijk om de catering uit te besteden. Dit scheelt jou heel veel voorbereiding. Als je besluit om het zelf te doen, is een open buffet met hapjes en drankjes erg leuk en praktisch. Maak een lijst met hapjes en gerechtjes die je zelf maakt of koopt en houd rekening met eventuele allergieën en voorkeuren van je gasten. Voor inspiratie voor kleine gerechtjes kun je eens een kijkje nemen op Pinterest of Youtube. Ook voor drank kun je een zelfbedieningstafel klaarmaken. Maak grote emmers met ijs (wasmanden zijn ook handig) en leg daar blikjes en flessen in. Zet bekers klaar, zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Tip: Als je gebruik maakt van wegwerpservies is het slim om twee grote afvalzakken op te hangen, waar iedereen zijn/haar eigen bordje en bekers in weg kan gooien. Zo blijft het redelijk netjes en heb je straks veel minder op te ruimen.

Houd rekening met je buren

Als jij een feest geeft, zullen je buren dat altijd merken. Misschien kun je ze gewoon ook uitnodigen, maar het kan zijn dat je dat niet wilt of dat zij zelf niet willen/kunnen komen. In dat geval is het wel belangrijk om enkele dagen van tevoren even bij hen langs te wippen om ze te vertellen dat er bij jou een party wordt georganiseerd. Houd rekening met ze door met je gasten afspraken te maken over parkeren en door na een bepaalde tijd de muziek zachter te zetten. Nog een tip om je buren blij te maken: breng ze een bord met wat hapjes van je feest. Zo kunnen ze toch een beetje meegenieten.

Geen stress; genieten maar!

Deze laatste tip is minstens net zo belangrijk als alles wat hierboven staat. Je moet namelijk zorgen dat je zelf ook nog kunt genieten van je feestje. Door een goede voorbereiding ben je een stuk meer ontspannen op de dag zelf. Zo kun je lekker, samen met je gasten, genieten van het feest én de reden waarom je het geeft. Enjoy!

Publicatiedatum 14/07/2023