9.2 / 10 1860 reviews 

Van huurhuis overstappen naar koopwoning? Dit zijn de mogelijkheden tot financiering

3 min. te lezen

Terug

Woon je op dit moment in een huurhuis en wil je graag de overstap maken naar een koopwoning? Dan ben je zoals zo mooi gezegd wordt, een starter op de woningmarkt. De eerste stappen op deze markt kunnen nogal overweldigend zijn. Zeker gezien de situatie van de afgelopen jaren was een huis kopen niet altijd een pretje. Hoewel de markt nu iets lijkt af te koelen, is het nog steeds erg lastig om aan een woning te komen, mede doordat de rente nu aanzienlijk is gestegen. Ook de financiering kan je boven het hoofd stijgen, want hoe werkt dat nu eigenlijk precies? 

Hoeveel geld heb je nodig?

Het huis dat je gaat kopen staat te koop voor een bepaald bedrag. Dit is niet het precieze bedrag waar je het huis ook daadwerkelijk voor koopt. De afgelopen jaren waren de overbiedingen niet weg te slaan en gingen de prijzen behoorlijk over de kop. Op dit moment zien we ineens een hele andere huizenmarkt en is er soms zelfs weer de mogelijkheid tot het doen van een bod onder de vraagprijs. Daar blijft het echter niet bij. Koop je een bestaand huis, dan krijg je te maken met kosten koper. Hieronder vallen onder andere de notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten voor hypotheekadvies, aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten, technische keuring enzovoort. Dit zijn allemaal bijkomende kosten die nog bovenop de aankoopprijs komen.Voor een bestaand huis moet je rekenen op ongeveer 5 á 6 % en bij nieuwbouw op 3% van de koopsom. Daarnaast betaal je (als je er gebruik van maakt) ook nog kosten voor bijvoorbeeld de makelaar. Een huis kopen omvat dus meer dan alleen de vraagprijs, houd daar rekening mee als je het financiële plaatje compleet wilt maken. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij al je vragen omtrent dit onderwerp. De bijkomende kosten kun je niet meer meefinancieren in je hypotheek. Dat betekent dat je deze kosten met eigen geld moet betalen.

Hypotheek afsluiten

De meest bekende en meest voorkomende manier om je huis te financiering is door het afsluiten van een hypotheek. Aan de hand van je inkomen en de huidige rentepercentages wordt bepaald hoeveel geld jij kunt lenen bij de bank. Het beste kun je voordat je huizen gaat bezichtigen al je hypotheek mogelijkheden bespreken met een hypotheekadviseur. Zo weet je waar je aan toe bent en in welke prijsrichting je kunt gaan zoeken. Ook kun je zo beter bepalen wat je overhoud voor bijvoorbeeld de kosten koper of een verbouwing. Je betaalt de hypotheek maandelijks terug gedurende de afgesproken looptijd. Dit is een gedeelte aflossing en rente. 

Huis kopen met (of dankzij) Bitcoin

Steeds meer mensen investeren in Bitcoin of andere cryptovaluta. De prijs van Bitcoin is natuurlijk afhankelijk van de huidige markt. Ben je op het juiste moment ingestapt dan kan de waardestijging van Bitcoin je veel geld opleveren. Dit kan dus leiden tot de benodigde financiële middelen voor het aanschaffen van je woning. Wil je zoveel geld verdienen dat je er (deels) een woning van kunt kopen dan moet je behoorlijk wat tijd investeren. Maar het kan zeker een goede manier zijn om aan extra financiële middelen te komen. Bitcoin kopen kan dus een lucratieve manier zijn om winst te maken voor het kopen van een woning. Sommige verkopers accepteren zelfs Bitcoin als rechtstreeks betaalmiddel. Al is dit laatste nog heel schaars in Nederland, omdat Bitcoin niet als wettig betaalmiddel wordt gezien. Het is nog erg omslachtig en zal voorlopig niet veel voorkomen. In het buitenland wordt dit al steeds meer gedaan, dus wie weet wat er in de toekomst nog mogelijk is. 

Eigen geld

Om een huis te kopen heb je hoe dan ook eigen geld nodig. Al is het alleen maar om de kosten koper te kunnen bekostigen. Maar je kunt je eigen geld ook gebruiken om een groter deel of zelfs het volledig bedrag van de koopsom te betalen. Als je al een aantal jaren flink spaart of veel opzij kunt zetten kan het zijn dat je een aardig eigen vermogen hebt opgebouwd. Of het voor jou financieel voordelig is om je huis geheel of gedeeltelijk af te betalen middels eigen geld is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt dit het beste bespreken met een financieel adviseur. 

Schenking of lening van familie

Tot slot kun je een schenking of lening ontvangen van vermogende ouders. Ouders mogen hun kinderen eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenking om ze te helpen bij de aankoop van een woning. Ook kun je een lening (eigenlijk dus een hypotheek) afsluiten bij familie. Het kan ook gaan om een combinatie van een lening/schenking en hypotheek bij de bank. 

Publicatiedatum 19/12/2022