9.2 / 10 1461 reviews 

Rookmelders verplicht voor huurwoningen

Vanaf 1 juli 2022 zijn verhuurders verplicht om in ieder huurhuis een rookmelder op te hangen. 
Het streven is om met deze nieuwe verplichting de jaarlijks dertien dodelijke slachtoffers door woningbrand te voorkomen

De eisen bestonden al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn. Volgens de verandering aan het bouwbesluit moet een huis uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een zelfstandige huurwoning minstens één rookmelder hangt. In kamerverhuurpanden, zoals studentenhuizen, is in iedere kamer een brandmelder verplicht.

Woningeigenaren, dus ook woningverhuurders, zijn vanuit hun zorgplicht vanaf 1 juli 2022 dus verantwoordelijk voor de aanwezigheid van rookmelders. Per bouwlaag met een verblijfsruimte of vluchtroute dient er één rookmelder geïnstalleerd te zijn. De verhuurder is in principe ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen. Daarom adviseren wij om een rookmelder op 220V aan te schaffen, installatie is relatief eenvoudig. Een enkele rookmelder laten installeren kost ca. € 75 - € 100,- door een vakman, bij meerdere rookmelders valt het tarief lager uit.
Klik hier om direct een afspraak voor installatie te maken of rookmelders te bestellen

Afspraak maken

Hoofdkantoor

123Wonen Hoofdkantoor
Twekkeler Es 42
7547SM Enschede
088 - 700 99 00

 

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig.

 Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert. Daarnaast moet een rookmelder een CE-markering hebben en niet van het ionische type zijn. 

Risico’s bij niet naleving:

Een woning die niet aan de verplichtingen voldoet, wordt beschouwd als ‘niet-conform’ de wetgeving. Als verhuurder van een pand ben je verplicht om de woonruimte in goede staat van onderhoud te verhuren. Ook het plaatsen van voldoende rookmelders valt hieronder. Als er geen rookmelder hangt, riskeer je een boete van de gemeente.Verder kan een huurder een beroep doen op huurprijsvermindering. Dit kan namelijk als een gebrek (artikel 7:204 lid 2 BW) worden bestempeld. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.

 

Direct aanschaffen:

We verwachten dat wanneer de eerste boetes uitgedeeld gaan worden en dit in het nieuws komt, er een run komt op rookmelders. Zeker met huidige chiptekorten kun je beter nu alvast handelen en rookmelders bestellen.

 

Favoriet van 123Wonen:

De Nest rookmelder wordt aangesloten op 220V en is koppelbaar, daarnaast kan er melding ingesteld worden op jouw mobiel, handig als de huurder niet thuis is.

Verder krijg je ook een melding als de rookmelder niet functioneert en is de rookmelder gelijk een koolstofmonoxide-melder. Instellen gaat eenvoudig via de app, hiermee voldoe je altijd aan de zorgplicht.

Installatie rookmelder bestellen

 

Basic koppelbare rookmelder op 220V

Ben je niet zo van de gadgets en moet het gewoon werken, dan kun je deze rookmelder bestellen (wordt ook veel in nieuwbouw gebruikt), deze is draadloos koppelbaar. Houdt er rekening mee dat koppelen wat lastiger kan zijn omdat het geen “slimme” rookmelder is en er dus geen app is:

Basic koppelbare rookmelder 220V 

Koppelbare rookmelder op batterij

Als je het toch teveel werk vindt om de rookmelder op 220V aan te sluiten, kun je tegenwoordig ook koppelbare rookmelders vinden op accu’s die 10 jaar meegaan. Kortere batterijduur dan 10 jaar kun je beter niet doen, als verhuurder ben je namelijk ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen.

Klik hier voor het aanbod op Amazon.com

Bij bol.com kun je niet alleen rookmelders bestellen maar ook de installatie ervan. Dus ben je zelf niet handig of niet in de buurt? Bestel op de pagina en je hebt een afspraak binnen één werkdag:

Bestellen

 

Huurders moeten meewerken aan het plaatsen van rookmelders

Het plaatsen van rookmelders in huurwoningen betreffen dringende werkzaamheden in de zin van artikel 7:220 lid 1 BW waaraan álle huurders hun medewerking moeten verlenen. Dit vanwege de verplichting in het Bouwbesluit vanaf 1 juli 2022 én het feit dat de rookmelders worden aangebracht in het kader van de veiligheid van de huurders.

Als een huurder weigert hieraan zijn medewerking te verlenen, kan in een rechtszaak een vonnis worden behaald waarmee de verhuurder tegen de wil van de huurder in rookmelders in de huurwoning kan plaatsen.

Neem contact op

Tarieven voor installatie van rookmelders (per adres):

1 rookmelder  € 75,00 incl. BTW

2 rookmelders € 106,00 incl. BTW (Je bespaart 29%)

3 rookmelders € 135,00 incl. BTW (Je bespaart 40%)

Wij verhuren o.a. aan;

                                                                           

Ja ik wil mijn woning verhuren!

Woning verhuren