9.2 / 10 1836 reviews 

Oplaadpunt thuis voor elektrische auto: checklist

2 min. te lezen

Terug

Wanneer je de eigenaar bent van een elektrische auto is het fijn als je deze thuis kunt opladen. En tegenwoordig zijn daar genoeg handige oplossingen voor in de vorm van laadpalen en speciale oplaadboxen die je aan de muur kunt bevestigen. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een oplaadpunt thuis wilt installeren voor je elektrische auto? We helpen je op weg met een handige checklist.

 

  • Bepaal een geschikte locatie voor het oplaadpunt

 

De eerste stap is het kiezen van een geschikte locatie voor het oplaadpunt. Zorg ervoor dat het oplaadpunt niet meer dan 0,60 meter van het parkeervak geïnstalleerd wordt. Zo heb je voldoende ruimte voor het aansluiten van de oplaadkabel. 

 

  • Kies voor een laadpaal of wallbox

 

Is er een muur in de buurt van het parkeervak aanwezig? Dan is een oplaadbox ofwel wallbox een mooie manier om het oplaadpunt thuis weg te werken. Want je wilt natuurlijk wel een oprit die er mooi uitziet.

 

  • Overweeg beveiligingsfuncties

 

Er zijn laadpunten verkrijgbaar met beveiligingsfuncties, zoals een RFID-kaartlezer, om ongeautoriseerd gebruik te voorkomen.

 

  • Bepaal het gewenste laadvermogen

 

Op basis van het type auto en je laadbehoeften kun je het laadvermogen bepalen. Meestal wordt 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22 kW gekozen. Kijk daarnaast ook naar de gewenste laadsnelheid.

 

  • Beslis welk oplaadpunt je wilt laten installeren

 

Als je dan weet of je een laadpaal of wallbox wilt en welke functies en laadvermogen, kun je verder gaan kijken naar de mogelijkheden. Een laadpaal specialist kan je helpen bij de keuze.

 

  • Controleer je elektriciteitsaansluiting

 

Controleer of je huidige elektrische installatie voldoende capaciteit heeft voor het oplaadpunt. Het kan nodig zijn om de installatie uit te breiden. Dit is afhankelijk van je huidige groepenkast en de snelheid van de oplader. Schakel een installateur in met kennis van zaken om de juiste aanpassingen te doen.

 

  • Check of er toestemming of een vergunning nodig is

 

Ga na of er mogelijk bepaalde vergunningen nodig zijn voor het installeren van het oplaadpunt vanuit de gemeente. Op het moment van schrijven is dat (nog) niet nodig voor particulier gebruik, maar mogelijk wel voor oplaadpunten bij bedrijven.

 

  • Zorg voor een goede installatie

 

Schakel een gecertificeerde installateur in voor het installeren van het oplaadpunt. Tenzij je zelf elektricien bent en ervaring hebt met het installeren van oplaadpunten.

Met behulp van de bovenstaande checklist weet je wat belangrijk is als het gaat om een oplaadpunt thuis voor je elektrische auto. Dit kan je uiteindelijk schelen in de kosten voor elektriciteit, want je auto onderweg opladen is vaak duurder. En moet je toch onverhoopt onderweg je auto opladen? Bekijk dan het overzicht met alle openbare laadpalen. Ga je binnenkort verhuizen? Zorg er dan voor dat je tijdig je energie regelt. En kijk alvast naar de mogelijkheden voor het installeren van een oplaadpunt bij je nieuwe huis.  

 

Publicatiedatum 10/01/2024